När du vill gå ner i vikt är det viktigt att följa vissa regler. Det kan vara svårt att veta vilka regler som är de viktigaste, därför har vi samlat 7 av de allra bästa tipsen om hur du går ner i vikt hälsosamt och effektivt. Om du följer dessa tips är dina chanser att lyckas med viktminskning mycket högre!

Har ett kaloriunderskott

Det betyder att du behöver konsumera fler kalorier än du förbrukar. För de flesta räcker det med ett kaloriunderskott på 500-1000 kalorier per dag. dagen ett bra ställe att börja. Men om det känns för jobbigt kan du också börja med en lägre nivå och jobba dig uppåt. Men det är olika från man till kvinna och om man är aktiv eller inte.

Ät regelbundet och undvik att äta för mycket

Ät tre måltider om dagen med högst fyra timmars mellanrum och undvik mat som har ett högt kaloriinnehåll. Ta små pauser från maten genom att äta något litet och hälsosamt som frukt eller grönsaker. Regeln är mellanmål, hälsosamma mellanmål.

Träna regelbundet

Forskning har visat att träning är en viktig faktor för framgångsrik viktminskning. Olika typer av träning kan hjälpa dig att tappa fett och bygga muskler tillsammans. Minst 150 minuter i veckan rekommenderas, men ju mer du tränar desto större blir din viktminskning.

Se till att du äter mycket fiberrik mat

Fiber hjälper dig att hålla dig mätt längre och ger en långsamt stigande blodsockernivå. Det är särskilt viktigt i en diet som denna, eftersom det minskar risken för överätande och sockersug.

Håll en matlogg

Konsumtionsloggar kan hjälpa dig att hålla reda på hur mycket du äter, samt hur många kalorier du får i dig från de olika typerna av mat. Det kan också visa dig vilka livsmedel som är mest eller minst näringsrika, så att du kan göra ändringar i din kost för att bättre dra nytta av dessa näringsämnen. Ett bra sätt att hålla koll på ditt matintag är med hjälp av den här appen.

Håll dig borta från godis

Det kan vara frestande att ge efter för sockersug, speciellt när du går på diet. Men det är bäst att undvika dessa typer av livsmedel helt, eftersom de är mycket kaloririka och inte har något näringsvärde.

Fokusera på hälsosamma fetter

Fetter spelar en viktig roll i din kost eftersom de är en källa till energi och näring. De ger dig mättnad och hjälper till att reglera vissa hormoner som påverkar fettförbränningen. Hälsosamma fetter som omega-3-ämnen finns i fisk, skaldjur, grönsaker och frön.