Veckans frågor – Andrea Norrman
andreanorrman

Andrea Norrman

Annons

Veckans frågor

Hej Andrea, jag är gravid i vecka 29 och har läst att man inte ska sova på höger sida och på rygg. Jag undrar bara hur du tänker kring detta?
Kram!

Halloj! Vad roligt, grattis! Helt ärligt så är jag inte superinsatt vad det kommer till detta, jag har hört det precis som du. Jag kan ligga på rygg ett tag men sen flyttar jag på mig för både min och lillans skull. Dels för att det blir för tungt för mig och jag får väldigt ont i ländryggen, och dels för att lillan sparkar omkring något otroligt när jag ligger på rygg. Kankse våra kroppars sätt att vägleda till vad som är bäst? Jag vet inte… Men samma sak är med höger sidan, såklart att jag sover på högersidan till och från men även där blir hon väldigt aktiv i magen och sprattlar runt galet mycket. Så jag sover på vänster sidan, men skulle jag somna på högersidan så får jag ingen panik, absolut inte. Sover jag skönt så, så ligger jag kvar. När det gäller ryggen så ligger jag också kvar men börjar jag bli yr (som man kan bli) eller så, så vänder jag ju så klart på mig. Dock ingenting som jag behövt uppleva än.

Hej! Jag är lika långt gånger i graviditeten som du. Har bf 25/12!! Så spännande!! Har en fråga, gjorde ni kub test i V 12? Tänker du mycket på om barnet är friskt osv?
Kram gillar din blogg!!!
Hej! Ååå vad roligt att vi har BF samma dag! Jaa, vi valde att göra ett KUB-test (Kombinerat Ultraljud & Blodprov). För er som inte vet vad detta är så är det ett test som man får möjlighet till att göra runt vecka 12 som visar  sannolikhet för kromosomavvikelser på fostret, dvs Down syndrom + trisomi 18 (En sjukdom där de flesta bebisar dör innan de föds/ vid födsel/tätt inpå födsel) och trisomi 13 (En sjukdom där missbildningar är vanligt + utvecklingsstörning). Vi valde att göra detta för att komma ett steg närmre vår lilla och bara för att få reda på hur hennes värden låg till. Jag kan inte säga att jag tänkt/tänker alls på om hon är frisk eller så, det är ändå ingenting som jag kan påverka nu så det känns jättedumt för mig att oroa mig över någonting som jag inte kan göra någonting åt. Jag att både jag och Linus är unga, friska, pigga människor med väldigt bra förutsättningar, så det känns bra, samtidigt som man aldrig kan veta förens hon är här. Men nej, det är ingenting jag grubblar över!

Hej! Kan inte du berätta i ett inlägg hur du tänker kring saker man får göra och inte göra när man är gravid? jag är nybliven gravid och tycker allt känns som en djungel. Tillexempel vad man får äta och inte äta, hur sträng är du på dessa punkter? ha datorn i knät? basta mm?

Hej! Och grattis! Jag var från början ganska strikt på maten då det är bevisat att kost på olika sätt påverkar fostrets utveckling. Där av åt jag vissa tillskott till exempel som jag aldrig gjort tidigare och skippade charkmat precis som riktlinjerna säger. Sen kan jag säga att det oskyldigt slank ner någon bit av olika saker som livsmedelsverket inte rekommenderar för gravida, så som en ostmacka med brie på. I början och i mitten av graviditeten var jag mest noga med kosten, nu på sista tiden har jag till exempel ätit någon macka med salami och så där, för man vet också att det är i stora mängder som vissa saker är farliga. Till exempel sushi med lax, det är cool-lugnt så länge den är färsk. Och så länge det inte är i väldigt stora mängder. Så jag tar det lite för vad det är och hur jag känner just då. Men som sagt, i början var jag noga!
Fysiska saker har jag nog inte ändrat på, du nämner att ha datorn i knät. Det har jag nästan varje dag när jag bloggar. Tror det är typ samma sak som att ha mobilen i fickan, det har jag också varje dag! Och basta ska vad jag vet, vara helt ofarligt!
Jag lever liksom på med mitt vanliga liv. Sen orkar min kropp inte lika mycket nu, och det tar jag så klart hänsyn till, men det vet ni ju redan! Är jag trött, så vilar jag.

Kvällens mage och vi befinner oss i vecka 37(!!)

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
andreanorrman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefin

    Att man inte ska ligga på rygg är för att magen då trycker neråt mot ryggen och man “klämmer” ett stort blodkärl vena cava. Det gör att blod alltså syre till bebisen minskar 😊 och man själv kan känna sig yr. Sök på vena cava gravid så får ni bättre förklaring 😉

Annons