Om du är en nybörjare i trädgårdsodling, eller om du bara har en liten yta att arbeta med, kan det ibland kännas som att dina möjligheter är begränsade. 

Dock finns det flera grönsaker och örter som lätt går att odla i små utrymmen. I den här artikeln går vi igenom de bästa grönsakerna och örtarna för odling i mindre trädgårdar. 

Vi tittar också på vilka typer av lador som passar för olika odlingsprojekt, samt var man kan hitta dem.

Vad kan man odla i en odlingslador?

Rödbeta, spenat och sallad är bra alternativ för odling på liten yta. Rödbetor växer snabbt och klarar torka bättre än många andra grönsaker. Spenat odlas bäst på ett skyddat ställe, så att det inte utsätts för för stark sol och blåser. 

Sallad är en mycket lämplig grönsak att odla i kruka, och det ger en stor skörd om du planterar regelbundet.

Några av de bästa örterna och grönsakerna att odla i en odlingslador:

– Rödbeta

– Spenat

– Sallad

– Gurkor

– Paprika

– Tomater

– Auberginer

– Basilika

– Persilja

– Lauch

Kom igång med odlingslador

Om du funderar på att köpa en odlingslador är det bäst att titta efter ett robust material som kan stå emot väder och vind. 

Det finns många olika typer av odlingslador, så se till att välja en som passar dina behov. Om du tänker odla grönsaker och örter så är det bäst att välja ett större lådor, omkring 1,2 meter bred och 0,6 meter hög. 

Om du planerar att odla blommor och säsongsgrönsaker som vitlök, ärtor eller bönor kan du välja en mindre låda med 0,9 meter bred och 0,3 meter hög.

Det finns många butiker som säljer odlingslador. Ett utmärkt alternativ är Landgarden som erbjuder ett stort utbud av lådor för trädgårdsodling. Alla deras lådor är stadiga och robusta, tillverkade av hållbara material. Det finns även många olika storlekar att välja mellan, så att du kan hitta något som passar just din trädgård.

Sammanfattning

Att odla grönsaker och örter i en liten trädgård behöver inte vara svårt. Det finns flera bra alternativ som fungerar bra i mindre utrymmen, t.ex rödbeta, spenat, sallad, gurka, paprika och aubergine. 

Det är viktigt att välja en låda som är tillverkad av robusta material, så att den kan stå emot all slags väder. 

Odling i trädgårdar är en mycket tillfredsställande upplevelse som kan förbättra hälsan, styrka samhörigheten med naturen och ge dig friska grönsaker att njuta av. 

Genom att välja rätt sorter och använda korrekt utrustning kan du skapa ett odlingsprojekt som passar bra för både liten yta och mindre budget.