Hur ser jag på uppfostran? – Andrea Norrman
andreanorrman

Andrea Norrman

Hur ser jag på uppfostran?

Ibland kommer det kommentarer eller främst privata meddelanden till mig om uppfostran om barn och hur vi väljer att göra. Det är ju en sak som kan skilja åt väldigt mycket. Jag trodde att jag och Linus skulle ha ganska olika syn på uppfostran (gillar inte ordet uppfostran? Det känns så hårt), men vi är väldigt lika faktiskt.

För mig är det väldigt viktigt att inte göra situationer av allt. Förstå mig rätt. Jag väljer mina fighter. Och här är det flera av mina följare som tycker att jag gör “fel”. Jag ser inte föräldraskapet som att jag ska vara någon diktator som pekar och bestämmer allt. Utan för mig är det väldigt viktigt att låta Belle (eftersom Louie är så liten än, så pratar jag bara om Belle), själv får bestämma det hon kan bestämma. Exempel. Belle hade en tid när hon ville ha massor kläder på sig. Typ dubbla mössor och byxor utanpå pyjamasen. Varför kan hon inte få ha det? Hon kommer själv upptäcka att det blir varmt eller obekvämt och då åker det av. Eller så gör det inte det, men då gör det ju liksom ingenting? Här vill inte jag ta en fight och börja tjafsa, när det egentligen inte spelar någon roll alls. För tänk hur mycket vi annars bestämmer – Hur de ska göra saker, vart, när, osv.

Jag tror att barn som får vara med och ta egna beslut växer upp till individer som kanske är lite mer trygga i sina val. Och i sig själva.  Och även om de inte blir det, så får man ändå en mycket mer trevlig vardag tillsammans utan onödigt bråk och stök. Vad tycker ni? Hur gör ni? Har ni reflekterat något över hur ni gör och vilka fighter ni tar?

Sen finns det ju såklart situationer där man som förälder måste bestämma saker, det är inte det jag säger. Men jag tror att vi skulle kunna vara väldigt mycket bättre på att välja våra fighter.

En sak som är lite knepig är att Belle inte somnar rakt upp och ner i sin säng på dagen. Utan hon behöver nattas i typ vagn om hon inte somnar i bilen om vi är iväg någonstans. Vaknar hon innan 08 så behöver hon sova mitt på dagen, för allas skull. För att vi ska få en glad Belle i stället för en trött, grinig, bråkig Belle. Då behöver vi natta henne på något sätt – och då är vagnen valet. Det gör ju inte vi för att hon “bestämmer” det, utan för att det blir bäst för alla om hon får sova – och då behöver vi gå ut på en promenad. Det är liksom inte big deal för oss. Men det var en sak som upprörde flera mammor på min instagram när de såg att vi gjorde så. De menade på att “det är bara att bestämma att hon ska sova i sin säng”. Det kommer att gå efter 3 dagar. Ja… Om det ändå vore så enkelt… Jag har SÅ svårt och NOLL respekt för mammor som tror att deras sätt är bäst sätt för alla. För så är det inte. Alla barn är ju olika, och då måste det få vara. Tro mig: Jag önskar verkligen att hon hade lätt för att somna i sin säng, men det går liksom inte just nu. Och hur tråkiga vi än försöker vara för att hon ska vilja ligga kvar i sitt rum, spelar ingen roll. Hon kommer utspringandes som en duracellkanin och studsar och dansar. Ja, det måste få vara olika. Det här funkar för oss!

Foto: https://www.instagram.com/nathalienfoto/

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
andreanorrman
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.