Q&A – gravidfrågor – Andrea Norrman
andreanorrman

Andrea Norrman

Q&A – gravidfrågor

När är bebis beräknad? 

Den är beräknad att komma den 6 september. Så, med våran tur så lär den väl komma den 8 september som är min födelsedag (med tanke på att Belle kom på nyårsafton..).

Kommer vi att ta reda på kön? 

Ja, vi kommer att ta reda på kön. Och jag är stensäker på att det är en pojke.

Gick jag på preventivmedel mellan graviditeterna? 

Nope. Jag planerade att sätta in en spiral efter Belle, men jag avbokade den tiden då jag inte kände för att sätta in den. Och sen började vi prata om syskon och att vi ville ha relativt tätt, så då kändes det onödigt att ens tänka på preventivmedel innan nästa unge är ute.

Var bebisen planerad och hur långt blir det mellan Belle och minstingen? 

Bebisen var planerad. I början av december bestämde vi oss för att börja försöka och dagen innan Belles födelsedag (30 december) så plussade jag på stickan. Jag var inte alls beredd på att det skulle gå på första försöket med tanke på att Belle var oplanerad så hade jag ingen aning om hur lång tid det skulle ta.
Det blir 1 år och 9 månader mellan dom.

Vad gör man om man är rädd för att föda? 

Jag har svårt att sätta mig in i situationen eftersom jag har inställningen “det blir som det blir” gällande förlossningen (och typ allt annat också, haha). Men jag tror att man bara ska försöka landa i att det finns absolut ingenting som man kan göra för att påverka hur förlossningen blir. Försöka finna lugn och tillit till sjukvården. Är man rädd för smärtan så finns det smärtstillande. Jag tror på att tänka positivt och att ta situationen som den kommer. Sjukvården finns där för att hjälpa och göra allt dom kan för att göra det bästa för just dig.

Något jag kommer göra annorlunda med bebis nr 2? 

Ja, jag är mycket mer medveten om vad jag stoppar i mig och hur mycket. Detta är bara för att min kropp mådde så fruktansvärt dåligt av att gå upp så mycket (25+ kg) på så kort tid med Belle. Mina knän värkte och klarade knappt att bära mig till exempel.
Jag är också mycket mer påläst och påläst med bra fakta och inte “tycken och pekpinnar”. Jag har läst på fakta om till exempel mat som gravid och insett att jag absolut kan äta chark och ost. Jag har skrivit ett inlägg om det som ni hittar HÄR, läs gärna det om ni undrar hur jag resonerar.
Det är nog bara det som jag kan komma på just nu. Kanske också att jag ska lyssna på kroppen lite mer. Att faktiskt gå ner och stressa ner lite om jag behöver det.

Vad hade jag för symptom innan jag tog gravtest? 

Min mens var 1 eller 2 dagar sen. Jag testade först med en sticka som visade negativt men som kontrollrutan inte gick igenom på. Senare samma dag gjorde jag ett till och det visade solklart positivt med ok i kontrollrutan.

Känner du några skillnader denna graviditeten jämfört med Belle?

Ja, jag har mått mycket sämre den här gången. Både Illamåendet och huvudvärken har varit tusen gånger värre den här gången. Dels säkert också för att jag har Belle att ta hand om och springa efter hela dagarna, så jag hinner liksom inte vila så mycket som min kropp kanske skulle önska.
Magen blev också mycket större mycket snabbare. Jag var svullen redan i vecka 10. Men nu i vecka 16 är jag lika stor som jag var med Belle i vecka typ 23.
Jag är också mycket mer lugn och trygg den här gången. Jag vet liksom vad som komma skall och vad som händer under alla veckor man bakar bebisen. Jag känner mig ännu mer trygg den här gången.

Min åsikt angående att vara en ung förälder. Missar man mycket? 

Jag vet ju ingenting annat än att vara just ung förälder, men jag ser det bara som positivt. Det första jag kan komma att tänka på är att jag får leva ett längre liv tillsammans med mina barn än någon som kanske får barn senare i livet. Förutsatt att inget händer under vägen så klart. Jag kan inte säga att man missar så mycket. Inte vi i alla fall. Eller jo, sömn, haha! Men det är ju beroende på vart man är i livet också. Jag kände mig klar med fest och att fara omkring på stan på nätterna. Jag har aldrig haft ett behov av att resa i flera månader ensam. Och får jag sug på det (det sistnämnda), så tar vi med ungarna och åker utomlands tillsammans. Så härligt ju.

Hur ställer jag mig till om folk klappar på magen utan att fråga? 

Dom jag känner får jättegärna klappa på magen. Främlingar får absolut inte klappa. Jag hade helt ärligt blivit väldigt förvånad om någon jag inte känner hade kommit fram och klappat mig på magen. Så gör man liksom inte.

Har Belle förstått att hon ska få ett syskon? 

Nej det har hon inte. Hon har inte så stor uppfattning om världen än att hon förstår att det ligger en bebis där inne. Så hon kommer nog förstå när bebisen är ute och har bott med oss ett tag, att det faktiskt är en ny familjemedlem.

Vad ska bebis heta? 

Vi har så svårt med det här. Jag har många flicknamn som jag älskar, men nu är ju jag stensäker på att det är en pojke, och det förvärrar det hela. Vi har nämligen inte ett enda killnamn som vi båda gillar. Jag tycker att det är fruktansvärt svårt med killnamn. Det enda killnamnet jag har fastnat för är Ebbot, men det säger Linus toknej till. Så det går tydligen bort…

Alla bilder tagna av bästa Emma. Hon var hemma hos oss på en livsstilsfotografering/gravidfotografering och alltså hon gör magi varje gång. Hur fina är inte dessa bilder?  Klicka på hennes namn för att komma direkt till hennes instagram där ni hittar mer info om bokning.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
andreanorrman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ellen

  Belle och Lucas? Eller kanske Doglas, Tino eller Tim? Själv tycker jag att det finns så många fina pojknamn men svårt med flicknamn 😊

 2. N

  Tips att ladda ner appen kinder. Är som tinder men man kopplar ihop sitt konto med sin partner så matchar man på namn som man swipear höger eller vänster på. Superroligt!!

 3. Camilla

  Om de är en tjej, vilket jag tror :p
  Så tycker jag Thelise är fint, eller Freja-Lou
  Annars har mina tre små prinsar fina namn
  Adrian,William och Milo.
  Ha de gott!