Graviduppdatering, vecka 16 – Andrea Norrman
andreanorrman

Andrea Norrman

Graviduppdatering, vecka 16

Hej fina ni och vecka 16!

Bebis utveckling: Bebis är nu ca 16 cm lång, kan göra grimaser, höra mammans hjärta slå och rycka till vid plötsliga ljud även om ljudnivån i livmodern är dämpad av fostervattnet (fostervattnet har varit väldigt lite innan men börjar nu för varje dag som går bli betydligt mer och mer). Nervsystemet har utvecklats och kroppen reagerar på hjärnans signaler. Där inne slår den volter, sparkar, suger på tummen, övar på att dricka vatten och tränar sina muskler. Det är dock svårt att känna, men det är vanligt att man som omföderska känner fosterrörelser tidigare än en förstföderska.

Mitt mående: Den här jäkla huvudvärken sitter i. Om in te varannan så har jag huvudvärk varje dag. Det är helt galet. Jag ringde faktiskt min BM och bad om en läkartid för både det och för att kolla snippan (har fruktansvärt torra slemhinnor). Det fanns dock ingen tid förens om typ 3 veckor, men jag bokade in den och så ska jag ringa vårdcentralen och se om det finns någon tidigare tid där, men vill ju helst hålla mig därifrån pga alla sjukdomar som går nu… Och vi har fått nog med tanke på både magsjuka och vattkoppor på Belle under en väldigt kort period. Kanske att man kan ringa KRY gällande huvudvärken? Vad tror ni?

Annars mår jag bra. Inget illamående alls den här veckan. Jag ligger nu plus något kilo. Med Belle vid den här tiden så låg jag plus flera kilon och den här gången är jag mycket mer medveten om vad jag stoppar i mig och hur mycket. Detta för att jag vet hur dåligt min kropp mådde av att gå upp 25+ kilo med Belle. Knäna var värst… Mina knän värkte och klarade inte av att bära mig som innan. Jag hade så ont. Min kropp var inte beredd på att gå upp så mycket på så pass kort tid. Så för mig och för min kropp skull så vill jag vara mer medveten den här gången. Blir det så att jag “ändå” går upp 25 kilo, ja då är det ju så, så klart.

Annars växer magen på och då och då känner jag ett litet fladder. Längtar dock tills jag känner dom där riktiga första sparkarna. Med Belle var dom extremt tydliga och både jag och Linus fick oss varsin rejäl spark. Hoppas på det den här gången också. <3

Min fina mage i vecka 16. Jag frågade er omföderskor på Instagram och frågade om ni var större med andra barnet och om det var tätt inpå första barnet, och en stor majoritet av de som fått syskon tätt skrev att de precis som jag, blev väldigt stora om magen väldigt snabbt med andra barnet. Men också att det stannar av och att den senare i graviditeten växte väldigt långsamt. Spännande! Jag tror att det är precis så för mig också. För i den här takten kan det i alla fall inte fortsätta, hahah!!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
andreanorrman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. M

  Trodde att magen skulle komma snabbare andra gången men icke! Lyckades hålla det hemligt på jobbet tills RUL i vecka 18 och först efter vecka 20 kom gravidmagen. Har fyra år mellan barnen kanske beror på det?

 2. Miia

  Jag led av migrän under graviditeten och fick en starkare värktablett än Alvedon utskriven av en läkare som jag fick via min barnmorska. Den hjälpte 🙏🏻 (Citodon eller liknande tror jag medicinen hette om jag minns rätt). Tack för en fin blogg 🙂

 3. M

  Jag känner samma med nästa barn! Gick upp 29 kg med första och det var fruktansvärt. Tog 9 månader att gå ner allt men trots att det var 1,5 år sedan jag födde har jag fortfarande knäproblem. Mina knän tog verkligen skada av all extra vikt! Tror att det är klokt att försöka vara mer medveten om vad man stoppar i sig! ☺️

 4. Maja

  Sååå fin mage! kan du inte typ lägga upp jämförelsebild nu och hur du såg ut med belle om du har en sån bild?

 5. Sandra

  Hej Andrea,
  Vill börja med att säga att jag verkligen gillar din blogg och energin du förmedlar. Ska bli super roligt att följa er i unga föräldrar!

  Jag har en liten fråga ang. viktuppgång i samband med graviditet. Jag och min sambo planerar att bli gravida till hösten men jag är lite nojig över viktuppgången och tiden efter. Vet att det kan vara väldigt olika från individ till individ, men vad är din erfarenhet? Var det lätt för dig att gå ner gravidkilona? Har du gjort något särskilt?

  1. andreanorrman
   andreanorrman

   Hej fina du och tusen tack.
   Vad roligt, önskar er all lycka till <3
   Jag gick som sagt upp 25 kilo och min kropp mådde inte alls bra av det. Ska tillägga att jag åt allt jag var sugen på, det blev mycket onyttigt. Jag tappade 15 kilo ganska direkt, mycket var vätska och bebis, men sen tog det nästan stopp. Jag började träna lite till sommaren. Belle var då ca 6 mån och tappade något enstaka kilo men tappade sen träningen. När Belle var ca 11 månader så var min kropp nästan tillbaka som den såg ut innan. Mina höfter är lite bredare och magen lite putigare, men så gott som tillbaka till som jag såg ut innan. Så den här gången kommer jag att ta det superlugnt. Tänka på vad jag stoppar i mig och hur mycket men fram för allt inte stressa efter med vikten. Det tar tid. För vissa längre än för andra.
   <3 kram