Att äta chark som gravid? – Andrea Norrman
andreanorrman

Andrea Norrman

Annons

Att äta chark som gravid?

Hej fina ni!
Hoppas ni har en magisk dag. Vi kör dag nummer 3 eller 4 i karantän. Kan man kalla det så, haha? Tappar nästan bort dagarna när vi bara går hemma konstant som vi gör nu och kommer att göra i minst en vecka till. Anledningen är ju vattkopporna som Belle har. Jag tog mig ut för första gången i morse för att övningsköra mellan 10-11. Tänk va, snart har jag det där jäkla kortet. Jag är SÅ motiverad och så glad att det verkligen är på G nu.

Här om dagen så bjöd i alla fall Sabina och Buster på chark hemma hos dom. Och ja, jag äter kallskuret så länge jag vet att det är färskt. Det känns lite annorlunda den här graviditeten då jag inte alls är lika nojig. På gott och ont. Jag känner mig väldigt säker och trygg i min graviditet även om jag de flesta dagarna mår ganska dåligt (främst illamåendet som ännu inte lämnat helt men också huvudvärken som nu är värst). Jag vågar äta det jag är sugen på. Jag har läst på om statistik kring sjukdomar (typ listeria) och mycket kring maten kring graviditeten och jag känner mig säker på det jag stoppar i mig utan att få ångest, vilket är så så skönt till skillnad från med Belle. Då avstod jag från all chark oavsett om det var färskt.

För er som är intresserade och vill veta mer om typ listeria och hur man kan undvika att kanske bli smittad (vilket är otroligt ovanligt) kan ni läsa mer om ni bara googlar lite. Men var källkritiska och läs inte åsiktsbaserade artiklar utan faktabaserade, skulle jag säga. För att få en rätt bild av det hela.
På 1177 kan man till exempel läsa om hur man enklast undviker listeria (i största möjliga mån) och då bör du följa detta:

 • Sätt in kylvaror i kylskåpet direkt efter inköp.
 • Gravad och rökt fisk, liksom sushi bör ätas nygjord eller nyförpackad. Kontrollera förpackningsdatum.
 • Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden.
 • Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk, liksom mögelost och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk.Så jag menar, det finns ju massor som man kan äta på charkbrickan även om man inte vill chansa även om det är färskt.
  Ostar som du kan äta som gravid:
 • Hårdost gjord på pastöriserad – Grevé, Herrgård, Präst
 • Parmesanost – från pastöriserad mjölk
 • Smältost och annan bredbar ost i tub eller plastask
 • Fetaost – från pastöriserad mjölk
 • Mozzarella – nyförpackad*
 • Ricotta – nyförpackad*
 • Halloumi – nyförpackad*
 • All ost som hettas upp tills det bubblar, t ex i såser och gratänger

Just nu är jag dock inte så mycket för kött. Jag äter mest vegetariskt och mängder av frukt och ost om/när vi äter chark.

MUMS! Till mellis idag ska jag nog ordna fruktsallad till mig och Belle.

Och den här älskade tjejen blir bara prickigare för varje dag som går nu. Vi är inne på vag 3 eller 4 som sagt och nu verkar det vara som värst för många vad jag förstått. Belle är under sin vakna tid väldigt nöjd trots omständigheterna men det har börjat klia på vissa ställen på henne. Det är på de ställena där de har spruckit som hon verkar klia på. Jag kör faktiskt Xylokain på dom som spruckit (kräm för typ insektsbett och små sår). Jag brukar använda det när jag har herpes och det gör som mest ont och visst svider det till en kortis (kanske 10-15 sekunder) och då blir hon jätteledsen så klart, men sen bedövar det ett bra tag. Sen har jag efter en stund på Inotyol som hon verkar tycka är väldigt skönt.
Inatt hade hon väldigt svårt att sova. Hon kliade sig massor och kunde inte komma till ro. Då gav vi alvedon och smörjde med kylmousse och det verkade funka. Efter tredje nattningen så sov hon fram till 05 och då petade jag in nappen som hon tappat bort och så sov vi till ca 09. Jag provade utan alvedon idag när hon skulle sova på dagen men då vaknar hon direkt efter bara 15 minuter (samma sak igår). Så då gav jag alvedon, väntade en stund och smörjde med moussen och sen sov hon som en stock i 2 timmar. Så det verkar vara knepet för oss!

Kolla vad vi fick hem idag. Matchande mössor från Geggamoja till mig, Belle och minstingen. Det är lillebrors (är så inställd på pojke nu så har till och med börjat säga lillebror. Så nej vi “vet” inte. Även om jag vet. Jag bara känner det. precis som när jag väntade Belle.) första plagg! Så gulligt så man dör. Så i höst ska det matchas minsann!

Ikväll blir det PH och tacos. Linus slutar och 15 minuter och jag längtar lite extra efter honom idag. Dessutom mår jag jättebra idag, Ingen huvudvärk och inget illamående. Tror faktiskt att det har å göra med att jag var ute och gjorde något annat än att bara stirra in i våra väggar här hemma. Jag fick lite frisk luft och fick koncentrera mig på något annat en stund. Vad tycker ni. Kan man gå ut och ta en promenad mitt på dagen när dom flesta är i skolan/på jobbet? Tänker med tanke på vattkopporna. Hon älskar att sova i vagnen när jag promenerar och det hade varit så skönt för både Belle och mig.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
andreanorrman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofie

  Stackars Belle och vattkoppor! Tycker absolut du kan ta en promenad – vara ute med barn som är sjuka kan på många sätt vara skönt för både förälder och barn.
  Gällande vattkoppor så finns det väl beprövat vaccin att ge och det har vi gett alla våra tre.
  Kanske något för lillebror?

  Ta hand om er!

 2. Malin - mammabloggare i UK

  Jag tror också att man ska läsa på och vara medveten om vad man stoppar i sig men sedan är det ju stor skillnad på att vara hemma hos någon eller plocka fram själv jämfört med typ buffé där man inte har någon aning om hur länge maten stått och var den kommer ifrån. Kör på det som känns rätt för dig!
  Sist var jag nojig över att dricka ett glas cola men nu känner jag att ett glas eller två då och då är faktiskt inte hela världen.
  Ut och promenera! Stoppar folk in trynet i vagnen får de ju nästan skylla sig själva!

 3. Sandia Thege

  Hej hej! Vackra du. Jag tror att så länge ni är ute så spelar det nog ingen roll ☺️ All lycka till ❤️

 4. Sandia

  Hej hej! Vackra du. Jag tror att så länge ni är ute så spelar det nog ingen roll ☺️ All lycka till ❤️

 5. Fyrbarnsmamma

  Jag skulle aldrig ta ut mitt eget barn när det var sjukt, med risk för andra barn. Vattkoppor är ju otroligt smittsamt.

  Minns när mina äldsta hade det. Först den ena, sedan den andra (utan paus emellan). Min man var bortrest med jobbet båda veckorna (men hemma på helgen). Vattkopporna hos barn 1 dök så klart upp en måndag, och mängden mat sinade snabbt under den veckan, innan jag kunde gå till affären på lördagen när mannen kom hem.

 6. josse

  såklart borde du ju gå ut och gå och njuta av frisk luft i naturen trots vattkoppor :)! Mysigt och bra med frisk luft för Belle

Annons