Graviduppdatering, vecka 15 – Andrea Norrman
andreanorrman

Andrea Norrman

Annons

Graviduppdatering, vecka 15

Bebis utveckling: Bebis är nu ca 14cm från huvud till fot. Detta är första veckan som man mäter så, innan mäter man från huvud till rumpa. Det finns nu gott om fostervatten för bebis att röra sig i och vattnet leder också ljud som bebisen lite senare kommer kunna uppfatta. Både huvudhår och ögonbryn börjar bli tydligare och grövre. Huden börjar täckas av lanugohår – det är mycket fina hårstrån som hjälper bebisen att reglera kroppstemperaturen.

Mitt mående: Jag mår ganska bra. Illamåendet har ännu inte lämnat helt och det känns av mer vissa dagar och andra inget alls. Men det är bättre än innan i alla fall.
Huvudvärken har slagit till och jag har nästan varje dag huvudvärk. Ja, jag äter bra. Ja, jag dricker vatten. Ja, jag tar mina tabletter och vitaminer som jag ska. Jag har läst lite och pratat med min BM som säger att det i många fall är hormonellt. Precis som att man blir illamående kan man också få huvudvärk. Alvedon hjälper tyvärr inte heller…
Mina slemhinnor var väldigt känsliga redan innan, ni ska bara veta hur det är nu… Katastrof. Främst i fiffi… Jag har alltid haft sköra slemhinnor så jag är liksom van att hantera det. Exempelvis så använder jag BARA babyolja och vatten där nere. Och jo, man blir jätteren. Mycket renare än att använda tvål som torkar ut och som gör att ditt ph-värde blir helt fel. Nu har det blivit ännu värre, så jag måste använda babyolja på toapappret när jag går på toa, för att inte torka ut tusen gånger per dag (eftersom det är ungefär så många gånger som jag kissar på en dag nu). Det funkar, men skulle verkligen behöva en mirakelkur som tog bort lite irritation och sveda. Någon som sitter på något? Hit me, i så fall!

Magen växer massor fortfarande och är som störst på kvällen. Bilden nedan är från eftermiddagen och det där skulle jag säga är “standarnmagen” nu.

Jag har även den här veckan känt fosterrörelser (!!!!!) i magen. Och inte bara en eller två gånger, utan några gånger per dag. Är det ens möjligt i vecka 15? Första gången jag anade att det var fosterrörelser satt jag på toa och hade precis kissat, så när jag lutade mig framåt lite så “kläms” ju magen ihop lite, då kände jag ett tydligt fladder i tjejmagen. Sen har det hänt flera gånger när jag kissat innan. Jag kände aldrig “fladdret” med Belle, så det är en helt ny känsla för mig, men så tydligt nu när jag väl har känt det. Andra gången jag kände tydligt så var jag med Mimmi (bara några dagar sedan om ni minns?), vi hade strosat på stan ganska länge och Belle hade äntligen somnat så vi satte oss på Joe and the Juice och tog ett mellis-stopp. När vi satt där och pratade så kände jag det där fladdret igen, två gånger JÄTTEtydligt.
Med Belle kände jag direkt sparkar på utsidan i vecka 17. Både jag och Linus kände faktiskt tydliga sparkar då, så tänker att det är ganska rimligt att jag känner inombords vid denna veckan?

Så mysigt. Börjar dock känna av lite halsbränna till och från (typ nu), jag hoppas att det stannar av lite för min halsbränna med Belle var brutal. Jag drack mjölk till ALLT. Även när vi var ute på restaurang och åt finmiddag. Det var det ända som hjälpte mot halsbrännan!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
andreanorrman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Fannie lindholm

  Hej! Jag känner igen dina problem med torra slemhinnor, jag äter membrasin som innehåller extrakt från havtorn. Har många andra bra fördelar också men mina slemhinnor i framförallt i underlivet är mycket bättre nu. Kan varmt rekommendera

 2. Fannie

  Hej! Jag känner igen dina problem med torra slemhinnor, jag äter membrasin som innehåller extrakt från havtorn. Har många andra bra fördelar också men mina slemhinnor i framförallt i underlivet är mycket bättre nu. Kan varmt rekommendera

 3. Josefin

  Olja är ju kanon som du redan vet, men har du även testat någon fuktkräm? Typ vagisan eller liknande. Kanske kan lindra lite 😊 Har själv haft problem efter graviditet och flera infektioner…jag tvättar bara med olja, alltså inget vatten eftersom det är uttorkande , smörjer in innan dusch bara 😊 Membrasin kör jag också men vet inte om det gör någon jätteskillnad, dyrt är det iaf 🙈

 4. Hanna

  Vilken app andvänder du när du läser? 🙂 är själv i v.15 och har bf 4 september men enligt min app ska min bebis vara 14 cm nästa vecka haha! spännande och veta vilken du har så man kan jämföra!

 5. Sofia

  En omeprazol varje morgon var min räddning mot halsbränna under mina graviditeter. Speciellt första var hemsk med konstant halsbränna, alltså från morgon till kväll redan tidigt i graviditeten och inget hjälpte. Men med en omeprazol om dagen så var den som bortblåst näst intill varje dag 🙏

 6. Stina

  Jag hade samma problem .
  Jag använde olivolja & glidmedel även potatismjöl.
  Det hjälpte mig otroligt mycket.

 7. M

  Hej! Prova behandla med canesten. Hade fruktansvära problem med svamp/klåda/sveda hela graviditeten. Efter behandlingen blev det bra. Fick dock göra några st behandlingar med just canesten under min graviditet eftersom det lätt kommer tillbaka. Enligt vad min BM sa, är det mer vanligt än vad man kan tänka sig att slemhinnorna blir så känsliga och “mottagliga” att det utvecklar sig till svamp.

 8. Sofia

  Jag är också gravid och ska strax få min första bebis 😀 Har under graviditeten haft/har samma problem som dig med fiffi. Och något som hjälper mig vääääldigt bra är mandelolja! Finns att köpa på apoteket.
  Funkar även väldigt bra om man skulle få svamp! Klarar mig inte utan denna oljan, smörjer flera ggr per dag och använder den även när jag duschar! 🙂

 9. Sofia

  Jag är också gravid och ska strax få min första bebis 😀 Har under graviditeten haft/har samma problem som dig med fiffi. Och något som hjälper mig vääääldigt bra är mandelolja! Finns att köpa på apoteket.
  Funkar även väldigt bra om man skulle få svamp! Klarar mig inte utan denna oljan, smörjer flera ggr per dag och använder den även när jag duschar! 🙂

 10. Natalie

  Acos vita vaselin är magi! Lägger sig som
  En hinna och håller väldigt länge. Kombinerat med Acos intimolja 👌🏼
  L

 11. Natalie

  Jag har samma problem med sköra, torra slemhinnor, Acos vita vaselin är Magiskt. Det lägger sig som en hinna & håller länge.
  Även Acos intim olja är 👌🏼.

  Lycka till med allt! 🥰

 12. Moster

  Rennie mot halsbrännan. Jag hade det med mig överallt … tuggtablett lite mint smak.
  Det är garanterat fosterrörelser ❤️

 13. Cecilia

  Alltså vad fin du äääär😍😍
  Hade också hormonell huvudvärk och det gick över efter v20!!
  Om du vill ha tips mot halsbränna så kan man Äta mandlar & dricka isvatten med citron, det hjälpte mig, hade alltid en påse mandlar och en flaska med vatten från frysen med mig
  Lycka till med allt🥰❤️

 14. Cecilia

  Alltså vad fin du äääär😍😍
  Hade också hormonell huvudvärk och det gick över efter v20!!
  Om du vill ha tips mot halsbränna så kan man Äta mandlar & dricka isvatten med citron, det hjälpte mig, hade alltid en påse mandlar och en flaska med vatten från frysen med mig

  Lycka till med allt🥰❤️

 15. Malin - mammabloggare i UK

  Åh vad jobbigt med torrheten, här har det varit typ flytning galore sedan dag ett vilket är hyfsat jobbigt det med. Har du provat typ blöjkräm att smörja in med på utsidan? Kanske hjälper lite iaf och prova att torka med Belle’s wipes istället för toapapper.
  Så fin liten kula du har 😍

 16. Michelle

  Det kan inte vara så att du har fått svamp då? Jag är också jättekänslig, men sen fick jag sveda och klåda som var HEMSK!!!! 😳 Fick gå runt i sambons kalsonger, haha. Det visade sig att det var svamp. 🙁

 17. Johanna

  Blir så glad av att läsa din blogg. Längtar såå mycket att själv bli mamma en dag. Upptäckte dig och din blogg när du hade Belle i magen, och det är verkligen himla kul att få följa dig under denna graviditet också. Så skön är du också 🙂 skrattar hela tiden åt dina instagramstorys. Jag har också väldigt sköra slemhinnor, var hos gyn som tipsade mig att köra på samma metod, vatten och babyolja. Helt amazing! tycker även att kokosolja funkar super. Fick även en salva som är skitbra, Minns inte namnet men kan kolla upp det om du vill veta. Trevlig kväll. Kram

 18. Emma

  Är också gravid och har också hormonell-huvudvärk, som verkligen inte vill ge sig.. Om du hittar något som hjälper eller får något tips, hade det varit underbart om du skrev om det 🙏
  Ps. Du är en sån inspiration, fortsätt med det du gör 🤗 Du är så grym!

 19. Lisa

  Hej! Omeprazol hjälper mot halsbränna och sura uppstötningar. Finns på apoteket och är ok att använda under graviditet. Kolla på fass.se om du vill se själv 😉 / läkarstudent

 20. Lisa

  Hej! Omeprazol hjälper mot halsbränna och sura uppstötningar. Finns på apoteket och är ok att använda under graviditet. Se fass.se om du vill kolla själv 🙂 / läkarstudent

Annons