Angående kub-testet – Andrea Norrman
andreanorrman

Andrea Norrman

Angående kub-testet

Hej fina ni.

Igår var Belle så gott som bra förutom att hon inte ville äta fast föda, så mjölkersättning fick hon äta. Men idag startade vi dagen med att äta ordentlig frukost tillsammans och det gick hur bra som helst. Äntligen är hon bra igen. Jag vill aldrig någonsin se henne så sjuk igen…

Jag har fått flera frågor kring varför jag väljer att göra kub-test. För det första så är det inte bara mitt val. Vi är två om det här, så jag och Linus har bestämt att vi vill göra kub-testet. Varför då? Är jag rädd att få ett barn med downs syndrom?

Nej. Jag är inte rädd för att få ett barn med downs syndrom. Men det är ju inte det enda man gör vid ett kub-test som många verkar tro. Man kollar på eventuella missbildningar på fostret som i vissa fall kan vara riktigt illa och livsavgörande för fostret.
Man kollar på flera olika kromosomavvikelser så som trisomi 13 och trisomi 18, utöver trisomi 21 som är downs dyndrom. Trisomi 18 är en sjukdom kallad Edwards Syndrom vilket i nästan alla fall leder till att barnet föds dött, detta på grund av både yttre och inre missbildningar och föds dom levande så dör ca 80% inom det första levnadsåret. Trisomi 13 även kallat Pataus syndrom är också en sjukdom med kromosomavvikelse och innebär på grund av flera olika komplikationer väldigt förkortad levnadstid, de flesta barn lever inte mer än en månad. Och båda dessa sjukdomarna med en väldigt svår och tuff levnadstid

Så, för er som tror att kub-testet endast görs för att kolla donws syndrom. Läs på och läs rätt.

Sen, utöver de här sjukdomarna är det för mig viktigt den här gången att få se att det finns ett tickande hjärta, få se om det är ett eller flera foster där inne, och även kolla på varför min mage är så pass sne som den är.
Jag har inte pratat om det här än, men min lilla lilla bebiskula som man kan ana vid troskanten är väldigt mycket till höger. Jag har pratat med bm om det men det känns fortfarande väldigt konstigt. Med Belle i samma vecka (12) så hade jag en liten kula i mitten på tjejmagen om jag drog in magen liggandes på rygg, den här gången är det brutalt mycket till höger. Det vill jag också få ett ordentligt svar på.

Edit: Vill också lägga till att testet inte visar om barnet direkt har sjukdomen utan man får en sannorlikhetsskala och baserat på den skalan går man vidare eller ej med tester på barnet.

Sen vill jag avsluta med att säga att jag faktiskt inte gillar när man ifrågasätter sådana saker. Jag gör det jag mår bäst av i min graviditet och som jag har rätt till att göra UTAN att bli ifrågasatt. Så gör du som vi mår bäst av i din graviditet. Kan vi inte bara komma överens om det?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
andreanorrman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. C

  I Örebro län blir alla erbjuden kub oavsett och tackar man nej får man ändå göra en ul för att datera graviditeten. Är allas egna val och inget konstigt vaken att välja eller välja bort kub!

 2. Malin - mammabloggare i UK

  Jag har gjort vid båda graviditeterna, tycker nästan det är en skyldighet. Att man gör testet betyder ju inte att man kommer göra abort vid eventuella avvikelser utan att man kan förbereda sig och sin partner för att välkomna och ta hand om sin bebis på allra bästa sätt. Kram

  1. Mjia

   Jag gjorde inte kub i någo av mina graviditer. och jag tycker folk ska acceptera dom som inte gör det och vi ska inte heller bli utfrågade.

 3. Cecilia

  Jag gjorde det med båda och hade det visat sig att det var något fel till 100% så hade jag gjort abort. Jag hade inte velat föda ett sjukt barn.

 4. Matilda

  Vi gjorde också KUB test! Förstår inte varför alla ska kritisera vad man gör, man får göra som man själv vill!
  Vi fick nyligen vår son, gå gärna in på vår blogg och läs min förlossnigsberättelse<3

 5. Emmy

  Kan bara säga bra om KUB-test! Vi fick veta att vårt förra foster inte alls såg lovande ut då och vi hade 1 på 2 (vi hade gjort ett ultraljud tidigare och då såg allt bra ut) och efter moderkakstest kom det fram att det hade trisomi 13..Nu är vi gravida med en frisk liten flicka och vi fick denna gång göra moderkakstestet på en gång utan att gå igenom massa annat innan. Från sorg till lycka nu!💕

 6. Jenna

  Jag gjorde också kub och fick dåligt resultat så gick vidare med nipt som
  Visade att se va en helt frisk tjej! Så skulle aldrig lita på kub igen de är som du skriver bara en sannolikhet.. som nån annan skrev läs gärna om
  Nipt

 7. Anna

  Jag menar inget illa med detta, jag hoppas du tar det som ett tips bara och kanske har det i åtanke. Men…
  Jag förstår att du känner ett behov av att ge ”svar på tal” rätt ofta, eftersom du ofta får klumpigt formulerad kritik. Tror jag hade reagerat likadant själv om folk påpekat allt ifrån att jag övningskört på motorväg utan att vara erfaren nog till att mina mobilskal är för lika någon annans till att jag klagar för mycket på min semester. Meeeeeen som läsare uppfattar man dig rätt aggressiv och oskön i dessa inlägg. Och det är ganska många såna här försvarsinlägg. Eftersom du har rätt i sak och inte borde ta åt dig så mycket blir det lite konstigt när du går åt så hårt i ditt försvar varje gång. Du gör likadant i svaren till kommentarer som inte är enbart positiva; du svarar med aggressivitet och ilska direkt. Jag lär väl få ett sånt svar jag också…
  Du gör ju som du vill och jag måste ju inte läsa blablabla jag vet. Säger detta välmenande då det är ett typiskt krishanteringsknep man lär politiker och kändisar; ju mer illa berörd man verkar av kritiken desto mer skyldig och småaktig verkar man. Ditt varumärke är ju ditt jobb så det kan ju vara användbart av dig att höra från dina ”kunder” hur de uppfattar dig även när det inte blir så bra. Vill man bemöta kritik framstår man mest storsint och genuin genom att kanske ta några andetag först och svara sakligt.
  Återigen, menar inget illa. Vill bara förmedla hur jag och andra uppfattar dig om du inte är medveten om det och kanske vill göra något åt det. Du är säkert inte aggressiv i verkligheten, tonen i skrift blir ju annorlunda när man inte ser kroppsspråk osv. Så det är inget påhopp på din person utan endast en kommentar om hur vissa saker i skrift kan uppfattas!

   1. Karin

    Håller faktiskt med! Alla influensers/instagrammare/bloggare får ju kommentarer med olika åsikter och en del kritik. Det hör liksom till. Man måste inte försvara sig varje gång….

    I många fall har jag inte ens märkt av kommentarerna hon svarar på i dessa i lägg så då blir det så onödig läsning att det blir försvarstal varje gång man går in på bloggen. Bättre att fokusera på/uppskatta de positiva kommentarerna istället! Det är ändå ingen ide att svara på kritiken, åtminstone inte varje gång. Och det blir tjatig läsning i längden…

 8. Erika

  Tycker det är viktigt att klargöra också att KUB inte ger några direkta svar på barnet har några kromosomavvikelser eller inte, utan bara siffror över sannolikheten för att barnet har det.

 9. Ellen

  Heja dig!! Vi gjorde också kub. Inte nog med att det var skönt att se att allt var bra med bebis, det var en häftig upplevelse att se hur allt utvecklas tycker vi!

 10. Kristina

  Hej!
  Jag håller verkligen med dig om att det är upp till vsr och en om man vill göra KUB eller inte, förstår inte varför andra människor ska lägga sig i vad andra gör. Däremot tror jag inte att testet kan visa på missbildningar utan just bara kromosonavvikelser. Missbildningar kollar man väl snarare på RUL invecka 19:) men om jag har fel så får du supergärna berätta mer om detta, alltid spännande att lära sig något nyttr. Lycka till med bebben!

  1. Amra

   Man kan ju se missbildningar vid själva ultraljudet.. en arbetskollegas fru gjorde kub och där såg de att huvudet inte satt ihop och att det inte fanns nåt de kunde göra.. 🙁

 11. Sara

  Jaa, jag håller med om allt du skriver här! Är gravid (med första barnet) och ska snart göra KUB. För min del handlar det också om att om barnet skulle ha Downs syndrom (eller risker för Downs vore stor), så skulle jag personligen tycka det vore skönt att vara förberedd på det i god tid innan förlossningen. Jag förstår inte de som rackar ner på folk som gör KUB, speciellt inte utan att ha hört anledningen till varför man gör KUB…

 12. A

  Vi gjorde kub och vi fick hög sannolikhet för Down syndrom. Istället för att göra fostervattenprov gjorde vi ett så kallat NIPT-test där de kunde se bebisens kromosomer i mitt blod. Detta test är säkrare än KUB som baseras på sannolikhet. Vi gjorde NIPT för att kunna förbereda oss på ifall han skulle ha kromosomavvikelsen. Vi skulle ju ändå behålla honom men ville vara förberedda. Testet visade att bebis hade normala kromosomer och vi slapp riskera missfall med fostervattenstest. Blir jag gravid igen skulle jag göra ett NIPT test istället då det baseras på kromosomerna. Bara för att man gör test betyder det inte att man vill ta bort bebisen om den har möjlighet att leva utanför magen. Läs gärna på om NIPT om du inte gjort det.

 13. Sanna

  Folk blandar sig i allting tycker det är allas ensak. En viktig del i att göra KUB testet enligt mig är ju dessutom att få se sitt lilla liv i magen! Blir ju först verkligt då

 14. Elin

  Hej! Ville bara flika in och säga att jag också nu i min andra graviditet också har bebismagen väldigt mycket åt höger, eller i alla fall hade i början. Nu är jag i vecka 22 och har fortfarande så när jag ligger ner att den ligger åt mer åt höger. Så det är nog inget konstigt med det, det beror ju helt på hur allt lägger sig i magen 🤗

  1. Ninna

   Hej. håller så med dig! Förstår inte varför det skulle vara något fel med att göra ett KUB-test. Det är din bebis och ditt liv och ingen ska ifrågasätta det. Ingen ifrågasatte mig när jag valde att göra KUB test på båda mina barn. Pratade flera gånger med vänner ang kromosomavvikelser och det måste vara fruktansvärt att få ett “dåligt” resultat som man ska leva med resten av livet. Oavsett om man tvingas göra abort då barnet har lite chans till att överleva eller ett liv där barnet eller föräldrar inte har en chans att leva ett värdigt liv. Att få barn är bara i sig så omtumlande på gott och ont.. Alla har rätt till att välja hur man vill leva och vilka beslut man ska ta. Så är det bara💗