Matrutiner till 6-månaders – Andrea Norrman
andreanorrman

Andrea Norrman

Annons

Matrutiner till 6-månaders

Det börjar nu bli dags att introducera mer och större mängd mat för Belle vilket jag tycker är superkul. Eftersom vi inte ammat och lagt sååå mycket pengar på ersättning (så klart), så känns det i alla fall lite roligare att kunna göra riktig mat åt henne.

Gröt som många ger sina bebisar går INTE hem hos Belle. Hon spottar ut direkt, får kväljningar och blir helt tårögd, haha! Och då har vi verkligen försökt mååånga gånger..!

Frukt där emot ÄLSKAR hon. Till exempel banan! Vi tar en halv banan och så skalar vi liksom som en båt om ni förstår? Så att skalet är kvar på halva, sen drar vi med skeden direkt på bananen så blir det typ puré. Det älskar hon och äter lätt en halv direkt. Samma sak brukar vi göra med päron. Ibland får hon även ett helt päron som hon äter/sultar på. Men då är det mest för tidsfördrivet skull, inte för att hon ska bli mätt!
Jordgubbar är hon helt galen i. Det sägs ju att man ska vara försiktig med jordgubbar och det har vi varit, men nu käkar hon lätt 5 st ganska stora jordgubbar. Antingen så mosar vi och ger henne eller så får hon dom i en “nät-napp”. Det är en napp fast med en liten nätpåse längst fram där man lägger i frukt så att barnet inte får i sig stora bitar. Den är faktiskt grym! Vattenmelon kör vi också i den ganska ofta.

Jag har även fryst in potatis- % sötpotatismos i iskuber som vi använder till hennes mat. Så när vi lagat mat till oss kommer vi att göra till Belle samtidigt (samma mat) men kanske lite mindre bitar osv, men jag kommer inte att göra storkok endast för henne (just nu i alla fall). Hon äter så pyttepytte lite nu så det känns liksom inte värt.

Majskrokar har vi kört med ett tag och dom är också en favorit. Men även dom mest för att hon blir upptagen en stund och vi hinner käka innan hon sätter igång och ska röja igen.

Utöver det så har vi liksom inte hunnit testa så mycket annat. Vi kämpar för att få i henne välling så att hon ska bli mer mätt men det spottar hon också ut direkt. Det är ju lite samma smak som på gröten så tror att hon inte är van med smaken i kombination med att hålet i nappen är mycket större för att vällingen är mycket tjockare. Och ja, vi har testat att blanda ut med ersättning också men hon vägrar ändå!

Och så brukar det sluta med att hon sitter i badkaret efter en måltid då det blir så otroligt kladdigt!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
andreanorrman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sofia

  Det sägs att man ibland behöver introducera en smak eller rätt upp till 15 gånger till bebisar innan de börjar tycka om det. Kanske vänta någon vecka sedan prova igen?

 2. Sofia

  Våran son var likadan. Ratade allt. Äter fortfarande ingen barnmat på burk alls utan bara hemlagat.
  Iaf han gillade inte att vällingen var tjockare än ersättningen. Men den färdigblandade vällingen från Semper tog han, den är lika ”tunn” dom ersättningen.
  Då märkte vi ju ändå att det inte var fel på smaken utan konstiensen så vi körde så i 1,5 månad, blandat med lite ersättning och vanliga pulver vällingen, stegvis såklart, och nu dricker han bara välling utan problem 🙂

 3. Therese

  Äsch strunt i vällingen och fortsätt med ersättning och introduktion av mat istället 😊 ingen av mina tjejer har druckit välling. Vår 1,5 åring äter alla måltider som hon ska och får en flaska ersättning (Hipps från 12+ mån) till kvällen. Ersättning är dessutom skonsammare än välling som många barn kan få problem av.

 4. Mariel

  Min Belle har älskat majspuré. Eftersom din Belle gillar frukt kanske hon även gillar majspure som också är sött.😊

 5. E

  Här kommer ett tips angående gröten som jag vet funkat på flera små… Istället för att följa anvisningarna på paketet så ha i mer vatten så den blir mer rinnig. Det är troligtvis den tjocka konsistensen hon får kväljningar av 🙂 Värt att testa, för gröt är ju bra om dom får i sig i och med att dom behöver extra järn.

 6. Emma Sundin

  Har ni testat mosa ner jordgubbe eller blåbär i gröten? Min sambo älskade blåbärsgröt men hatade naturell gröt när han var liten 🙂

 7. Fanny

  Vi började nog ganska direkt med köttprodukter vid 5 månader också och vid 6 månader åt hon liksom “vanligt” och vid 6 månader behövde vi aldrig ge ersättning som mat vilket var skönt! Då åt hon liksom gröt till frukost, lunch vid 11, frukt vid 14, middag vid 17 och kvällsgröt vid 19.30. Ersättning drack hon som vätska efter alla mål, men hon åt som ett stort barn då, om du förstår hur jag menar 😀 nu är hon 11 månader och nu får hon äta allt, förutom att vi inte ger så saltigt ännu. Problemet hos oss var att hon var väldigt kräsen med bitar i maten så det var rätt svårt att mixa kött och sådant, men det gick! När hon började äta riktig mat vid 5 månader började hon också sova genom hela natten utan ersättning, hon blev säkert mätt på ett annat sätt.

 8. Nina

  Vi har fortsatt ge ersättning på kvällen istället för välling, vår son är snart 2 år. Han gillade aldrig heller välling och ersättning mättar bra det med 🙂

 9. Sandra

  Testa att börja ge ett kokt ägg till lunch:) vår kille på snart ett år har ätit ägg sen han var över ett halvår och det gick definitivt hem mer än all burkmat. Då kokade jag till pytte lite fastare än löskokt sen mosar man bara ägget och blandar i typ smör&rapsolja i (sån man har när man själv steker) supergott och superenkelt ifall hon gillar det. Plus alla näringsämnen de behöver i det!!! Vi körde även ärtpure som vi gjorde av egna frusna ärtor 😀 lycka till!!

 10. Tilde

  Testa att mosa banan i gröten eller ändra konsistens med mer eller mindre vatten. Vi körde med äpppelgröt & lite fruktpuré i början & nu älskar hon gröt😊

 11. Andrea

  Hej Andrea!
  Jag har en dotter som är född samma månad som Belle. Hon gillade inte heller gröt från början men sen fick jag tipset att blanda i kanel, nu går det ner utan problem. Tänkte bara tipsa ifall ni vill prova 🙂
  Tack för en jättebra och ärlig blogg!
  Kram!

 12. Rebecka

  Vet inte vilken gröt du testat, men vi testade Sempers olika i början som vår dotter ratade. Sedan testade vi nestles och den älskar hon! Så prova olika märken också är ett tips. Vår gillar inte heller välling, så nu ger vi dubbel portion gröt alldeles innan sängdags så sover hon 19-5 då hon får ersättning:)

 13. Bibbi

  Min lilla var inte heller förtjust i bara gröt, men när vi blandade ut det med fruktpuré gick det minsann ner. Något att testa kanske eftersom hon verkar gilla frukt och bär?

 14. Louise

  Min 2-åring åt bara ersättning och vi började aldrig med välling. Eftersom det är mer socker i så fick jag tipset från många att ist fortsätta med ersättning för mätthetens skull. Så ist för välling innan läggdags så fick hon ersättning. Vilket funkat jättebra. Så välling är inget måste. 🙂 Du kan ju ge större portion ersättning för mer mätthet bara.

Annons