Utvecklingsfas 3 – Helt slut – Andrea Norrman
andreanorrman

Andrea Norrman

Annons

Utvecklingsfas 3 – Helt slut

Belle har den senaste tiden varit svår att mata. Eller hon får ju i sig mat men hon vänder och vrider på huvudet och det tar en bra stund innan allt i flaskan är slut och hon är mätt. Tar jag bort flaskan när hon vänder bort huvudet så blir hon irriterad och vill ha den igen, sen tar det max 5 sekunder innan hon vänder på huvudet igen. Och så där håller vi på vid varenda matning.

Sömnen är strulig. Hon har svårt att komma till ro och somna ordentligt. Tidigare har jag bara lyft henne i famnen ur babysittern när hon somnat och så fortsätter hon och somna när jag lägger henne på mitt bröst i sängen för att sedan lägga mig med henne på sidan. Det går inte nu. Så fort jag lägger henne på bröstet i sängen så lyfter hon på huvudet och kollar runt. Dyngtrött så hon tappar ju huvudet i mitt bröst (tur att jag har tuttar så det inte gör ont för henne, haha). Jag får försöka lägga henne på sidan tätt intill mig, samtidigt mata henne och ha nappen redo i högsta hugg för att stoppa in i munnen när hon börjar somna ifrån maten, för drar jag bara ut nappflaskan utan att ge henne nappen så vaknar hon direkt. Lyckas hon somna så vaknar hon av sin arm som hon på senaste tiden börjat svinga med i sömnen… Så kan jag ligga väldigt länge och försöka natta henne tills hon till sist somnar ordentligt och då måste vi ligga helt tysta och inte röra oss i ca 10 minuter, annars vaknar hon.
När hon vaknar för mat på natten somnar hon inte om direkt som tidigare utan håller på och vevar med armarna och gnyr omkring ett väldigt bra tag innan hon somnar om igen.

Hon är grinig. Som om uppmärksamhetsbehovet aldrig tar slut och hon måste helst sitta i famnen hela tiden för att vara nöjd. Förutom när hon somnar i babysittern.

Sen går jag in på Preglife-appen och läser om den fas som brukar infinna sig vid 3 månader. Stämmer för punkt och pricka in på Belle just nu. – Barnet gråter mer än vanligt och har stort behov av att vara nära föräldrarna. – Det kan kännas som om barnets uppmärksamhetsbehov aldrig tar slut. – En del tappar aptiten och det kan ta lång tid att slutföra en måltid. – Det är vanligt att barnet sover sämre.

Jag är sjukt trött för att jag konstant måste underhålla henne, och då pratar vi nästan alla dygnets 24 timmar (bortsett från när vi sover längre stunder på natten). Är hon vaken leker vi hela tiden och när hon ska sova på dagen så måste jag gunga på babysittern hela tiden annars vaknar hon (det är nu jag bloggar). Samtidigt som när hon är vaken är hon glad – bara det händer någonting hela tiden. Det står att fasen håller i sig i allt från en dag till en vecka och det har väl varit så här i ca 5 dagar nu. Jag är helt SLUT i huvudet. Första gången som jag verkligen känner av en fas. Det man får tänka på är att det tillhör utvecklingen och att barnet håller på att mogna. Tydligen händer det jättemycket i bebisens huvud under den här tiden och det är anledningen till att barnet reagerar som det gör.
Har ni märkt av 3månaders-fasen? Vilken fas har ni märkt av som starkast? Eller vilken har påverkat er mest?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
andreanorrman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Nathalie

  fick min son typ en vecka innan dig och har precis gått ur den fasen! var tvungen att sitta knäpptyst i sängen och skulle någon säga ett ord medans han åt så var det kört haha. Men är det som vanligt igen tack och lov! Måste även bara säga att det är en himalens söt dotter du har!

 2. Sara

  Hej Andrea! 😊 ett tips är att köpa en batteridriven babysitter eller babyswing som rockar eller gungar av sig själv! Det har hjälpt mig sååå mycket och min son somnat sött medan jag kan få saker gjorda eller bara kunna sitta ner en stund 😊 kramar!

 3. Caroline

  hej! tycker själv inte om människor som ska tipsa en utan att man bett om det. MEN.. jag har en son på 6v som älskar babysittern, och så fort man släpper foten så skriker han.. hittade då på blocket en elektisk som gungar av sig själv ( dock skitful), meeeen jävlar va han sover i den! finns olika ljud till den också. bästa köpet! hinner tom duscha när han sitter och gungar i den. KRAM

 4. Maja

  Min lilla Thyra är snart 7 månader och jag har tyckt att utvecklingsfas 4 varit värst hittills! Men den höll ju på i typ 4-5 veckor också så det var väl dels därför man blev helt utsliten. Efter den fasen har jag dock inte märkt av speciellt mycket, det är väl just uppmärksamhetsbehovet som man märkt av på dom senare faserna men har verkligen inte märkts något på sömnen (peppar peppar) och bara ibland när det gäller matningen!

 5. Ida

  Min son är 3 månader och har också svårt att komma till ro för att sova men det som hjälper är att täcka ögonen med en filt eller lägga en av mina använda tröjor bredvid honom

 6. Begis

  ☝🏼 känner så igen mig!! har också en tre månaders bebis som helt plötsligt börjat sova oroligt på nätterna, blivit gnällig och maten har man bråkat med sen i helg exakt så som du skrev, vrider och vänder på huvudet men gnäller om man tar bort flaskan 🙈 bara att kämpa på! skönt att veta att det hör till 😉

 7. Maria

  Gud, det känns precis som du skriver om min dotter som också är 3 mån. Hon är i en period där hon totalt ratar mat. krånglar och grinar vid varje måltid. Ibland går det en hel dag utan att vi får i henne mat. och precis som du beskriver med sömmen, otroligt svårt att komma till ro. sover korta stunder (förutom på nätterna tack och lov) och vaknar av minsta lilla. sen blir hon såklart både övertrött och för hungrig. skönt att läsa att de inte bara är hon. har till och med varit till bvc för att kolla om hon är sjuk. Tack. för att du delar med dej. Hoppas denna period är över snart😅

 8. Sandra

  just det där med att vifta omkring med armarna och vrida bort huvudet när hon ska äta stämmer in så bra på min dotter. En period som höll i sig i kanske 2-3 veckor. Nu är hon fem månader och äter ”normalt” igen ☺️ kämpa på, det blir bättre!!

 9. Linnéa

  ÅH. Sådär kommer jag ihåg att vi också hade det! Tyckte att det höll i sig bra mycket längre än en vecka, även om fet dämpades litegrann. ☺️ Kan faktiskt idag tänka tillbaka och tycka att det var bra att vår dotter reagerade såpass starkt på faser och ville vara nära hela tiden. Tror att det är det som har gjort att hon idag 14 månader är SÅ stark o social tjej. De som haft det lite ”lättare” och barn som sover bra med en gång, inte haft samma otroliga närhetsbehov (som jag känner iallafall) är inte lika självständiga i samma ålder. Kämpa på!! Ni har en dotter med attityd och det kommer ta henne långt här i livet 😍😎✌🏻 Kram

 10. Malin

  Hej, min son är strax över 4 mån o märkte knappt av fas 3 faktist men nu fas 4 oj oj, precis som du beskriver 3:an.. fäktar med armarna, svårt att komma till ro vid matning, svårare att natta, vaknar oftare på natten o svårt att komma till ro efter amning på natten… 4:an är sååå lång oxå, suck men nu bara 9 dagar kvar ca står det i appen så vi kämpar på:) men olika faser är nog olika från barn till barn så ni kanske får en lätt fas 4 istället;)

 11. Josefine

  Min dotter fick en fas vid 11 månader som jag fick som en käftsmäll då jag knappt märkte av tidigare faser..
  Men hon var eeeeextremt mammig, hon hade börjat gå 1,5 månad innan och hon satt fast i mitt ben. Kunde inte lämna rummet, duscha på kvällen eller ens laga mat utan att hon grät och skrek vid mina ben, trots att pappan var hemma. Och att konka runt på 10kg är inte vidare skonsamt för ryggen.
  Nu efter hon blivit 1 år har det gått över och FREEDOM! Duschar helst 1 timme på eftermiddagen bara för jag kan 😃

 12. amandawikstrm

  Min dotter blir 4 månader om en vecka. Men 3 månadersfasen var heeelt klart helt utmattande! Jag var helt färdig som mamma och man kände sig så otillräcklig ibland för ibland fungerade ingenting! 😩 sömn, mat, stimulans, ja allting var en utmaning varje dag. Men efter prick en vecka så bara sluta det, hon blev precis som ”vanligt” igen och var helt underbar! Nu är hon påväg in i 4 månadersfasen och det märks inte av än så länge, peppar peppar😅

 13. Tove

  Min dotter är 3 månader idag och jag känner igen det du skriver. Det har blivit lite bättre de senaste dagarna! Kan också tipsa om appen wonder weeks där man kan läsa mer om de olika utvecklingsstegen 😊

 14. Saramatildajenny

  3-månadersfasen var tung, men känns ändå som ett minne blott 🙈 – nu är vi inne i nån 1-årsfas som började nu vid 11 månader! konstant gnäll, seperationsångest, varit jättelätt att natta tidigare i sin säng, i sitt rum. men inte längre. nu kan det ta upp till 2-3 timmar innan hon somnar, fastän hon är skittrött. 😴 och ja, har nog märkt av alla ”faser” men hon har alltid lyckats fått tänder eller blivit sjuk samband med faserna med. så ja, dom flesta faserna har påverkat en rejält. efter bitit ihop ett bra tag och försökt hålla god min så brister det alltid för eller senare. faser kan va sjukt jobbiga! men alltid som en tröst också när de kmr ”bara en fas, bara en fas” 😅🙈

Annons