5 viktiga “kan vara bra att veta -saker” om en förlossning – Andrea Norrman
andreanorrman

Andrea Norrman

Annons

5 viktiga “kan vara bra att veta -saker” om en förlossning

1. “Efterarbetet” är värre än själva barnafödandet. Det görs undersökningar på dig efter att du förlöst barnet. På din mage, ditt underliv. Jag visste att de sydde och kollade så att allt så bra ut. Men att de skulle göra magmassage på min nyförlösta mage och trycka ut allt blod ur livmodern hade jag ingen aning om. Inte heller om hur ont det kan göra.

2. Ca 95% av alla som föder vaginalt får en bristning (bristning är samma sak som att spricka på läkar-språk) av något slag. Dessutom har man har ingen aning om när man spricker utan det händer bara i själva förloppet.

3. Att spricka känns inte men att sy kan vara obehagligt. För mig var det värsta under hela förlossningen när de skulle sätta lokalbedövningen i min nyförlösta snippa. Jag sprack ytligt på ena sidan och detta åtgärdades med 3st stygn som jag inte kände av fören de lossnade. Det sved inte en enda gång när jag kissade.

4. Avslag kan lukta riktigt jävla illa. Jag trodde att avslaget var som en mens, eftersom det var så alla förklarade det. Men nej nej! (Eftersom att moderkakan har suttit lossnat från livmodern så är där ett öppet sår som blöder efter förlossningen vilket man kallar för avslag. Blodet alltså). Jag blödde i ca 6 veckor vilket är väldigt vanligt, men efter 4 veckor så började jag känna en unken lukt. Det luktade otroligt äckligt och väldigt starkt. Jag förstod ganska snabbt att det var avslaget som luktade och paniken slår mig då de på förlossningen säger “Om ditt avslag börjar lukta äckligt så ska man söka vård, för då han du kanske fått en infektion i livmodern”. VARFÖR SÄGER NI SÅ?! Det är FULLT NORMALT att avslaget luktar äckligt!! Jag ringde till 1177 som kopplade mig till gynakuten på SöS som tyckte att jag skulle komma in för koll. Innan jag åkte in så googlade jag. Något i stil med “Mitt avslag luktar jätteäckligt” och får upp SÅ många trådar om kvinnor som är med om exakt samma sak. Frågade även i en “Hjälp-grupp” på facebook och undrade om det vara var jag (Bara för att vara säker). Tror att nästan alla skrev samma sak. “Mitt luktar apa”, “Jag kan inte ens gå ut för at luktar så illa”, “Jag kan inte ha folk hemma, det luktar igenom byxorna”, “Jag måste slänga mina trosor efter användning för att lukten är så pass stark”. Ja ni fattar, jag förstod då att jag absolut inte var ensam. Men VARFÖR har jag inte läst om detta? Eller varför har jag aldrig ens hört om detta? Sen är jag visserligen ganska doftkänslig, men jag kan ändå omöjligt vara ensam om detta eftersom majoriteten av de i den hjälp-gruppen sa samma sak. Edit: Får du feber och värk så ska du självklart kolla upp det, då detta är tecken på infektion! Men doften kan du ha utan att något är fel. Var tvungen att göra en omröstning på min instagram. Där visar det att 50% har haft illaluktande avslag utan att ha infektion. De resterande 50% hade inget illaluktande.

5. Eftervärkar. Det är precis som ordet avslöjar, värkar som kommer efter förlossningen, för att livmodern ska dra ihop sig igen. Detta kan göra ganska ont. Nästan alla känner av dom, vissa inte alls och andra har superont. Jag kände av dom ganska mycket. Det gör fram för allt ont när man ammar. Då jobbar kroppen som mest och då kan det göra jätteont. Jag fick ta värktabletter ett bra tag efter förlossningen på grund av dessa eftervärkar.

Detta gäller självklart inte alla, vissa spricker väldigt mycket och får problem senare i livet, vissa har avslag som inte luktar alls, vissas förlossningar är värre än efterarbetet. Men jag önskar att jag hade varit förberedd på dessa saker eller i alla fall läst om dom innan, och ni förstår hur jag menar. Hoppas jag! Alla är olika och har olika erfarenheter och upplevelser!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
andreanorrman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Anonym

  hej fina andrea! och grattis till belle, är så bra att du tar upp ”tabu” belagda ämnen, behövs verkligen! skulle du inte också kunna höra ett inlägg om sexlivet efter förlossning? och hur din kropp mådde o hur den förändrades på alla plan? för borde ju vara stor skillnad! sen med egentid o sånt, kram!

 2. Linda

  De värsta jag vart med är just de där momentet efter förlossningen och de klämmer på ens mage för att få ut blod… 😱 och de var absolut värst nu med mitt tredje barn för jag hann inte få nån epidural 🙈 Och de här INGEN berättat om innan, så bra att du lyfter fram de här sakerna ❤

 3. Emelie

  jag fick jättefin lokalbedövning så jag kände varken av klipp eller alla stygnen efteråt. men däremot som du skrev när dom tryckte på magen fyy saaatan vad ont!! värre än när dom drog ut 4,5 kilo med sugklockan.

 4. Emma

  jag personligen tyckte inte att det gjorde ont att föda barn! men däremot så kände jag faktiskt när jag sprack… bm sa efter att hon slulle kolla lite men tror inte att jag hade spruckigt något men så pekade jag och mycket riktigt så hade jag spruckit där. hade med ont av eftervärkar och visste inte heller att de kunde vara så! tycker det är as bra att du tar upp sånthär!

 5. gabriellafrojd

  och jag tyckte också efterjobbet med att sys & trycka & känna på magen var värre än själva förlossningen… då vill man bara vara ensam med bebis & vila upp sig! 🤦🏻‍♀️

 6. gabriellafrojd

  så j*ävla bra inlägg!!! jag tänkte exakt samma & led något fruktansvärt av lukten från avslaget!!! det var hemskt & jag frågade min mamma & sambo föera gånger om dom kände… usch va så påfrestande…

 7. Begis

  eftervärkar😱 ååå fyy! med första barnet kan jag inte komma ihåg att kände några, nu med andra ville jag gråta varje gång jag ammade den första vecka efter förlossning och trots att det var andra barnet så visste jag inte i början vad det var som gjorde ont eller varför. på bb sa dom nu till mig att dom blir värre för varje barn. 🙈

 8. Therese

  Jag är också väldigt doftkänslig och hade ett fruktansvärt illaluktande avslag. Precis som du skriver att fler sagt ville jag knappt gå ut eller få besök då hela jag (enligt mig själv iaf) osade av den där vidriga doften. Spelade ingen roll hur mkt jag duschade eller bytte skydd/underkläder så satt den där doften djupt inborrad i näsan 🙈 Något som även hände mig och tydligen är väldigt vanligt fast man aldrig hör talas om det är att man kan bryta svanskotan!? Kunde inte sitta/ligga riktigt på nästan 3 månader och att resa sig upp på ett normalt sätt var inte att tänka på. Så jag hade hellre gjort om förlossningen 4 ggr än att ha avslag och bruten svanskota. Tur man glömmer det värsta av smärtan/doften för nu anländer snart ett litet syskon 😊

 9. mikaelaaa

  De är mycket information man får när man är gravid. Men de du tar upp är de som sagt nästan ingen som säger något om. Att du kan spricka, de pratas det om en hel del. Men inget annat. Nu när vi väntar bebis nr 25, reagerar jag dock på att alla pratar endast negativt om graviditer och förlossningen. Visst alla har olika erfarenheter. Men kan inte tycka att allt är negativt, utan hade du en bra förlossning, tycker jag att man kan säga de. Och sen avsluta med att alla har olika upplevelser av sin.

 10. Johanna

  Du skulle haft med en punkt till 😁 Att man ser lika gravid ut efter förlossningen som före 😂Nog för att ja trodde att de skulle va mage kvar men inte så mkt att man fortfarande såg gravid ut.

 11. Disneycheeyen

  Tack så jätte mycket för detta inlägg! Det här är något som jag heller aldrig hört talats om. Jag gick in i vecka 36+0 idag. Så fett inlägg kom väldigt lägligt gör mig. Tack ännu en gång❤❤

 12. andreanorrman

  Självklart är det olika för alla, borde kanske gjort det mer tydligt i inlägget men trodde det var självklart, hehe. Gick in och lade till det nu! Och håller med om det där mer att gå på toa, riktigt läskigt!

 13. FruOlsson

  är glad att jag slapp sy, verkar göra skitont av det ni säger :l hade dock både lätt förlossning och efterarbete, det gjorde ont när de skulle känna på magen efter men det var ju bara några sekunder :p

 14. andreanorrman

  Hej igen. Var tvungen att skapa en omröstning på min instagram där jag frågar detta, exakt 50% av alla som svarade hade haft illaluktande avslag utan att ha en infektion, och då var det nästan 4000 kvinnor som röstade. Så “Helt fel” har jag ju då inte och det är inte fel att skriva ut att det är normalt att avslaget luktar så pass illa eftersom det är exakt lika vanligt som att det inte luktar. Hoppas att du som är i branschen kanske kan ta det vidare och börja informera om detta då det tydligen är väldigt vanligt i stället för att neka att detta inte stämmer. Kram!

 15. andreanorrman

  Kände precis samma som du säger, att man vill knipa ihop benen och aldrig sära på dem igen! Jag delar med mig i hopp om att någon annan ska känna sig mindre ensam. Tack för din input, så viktigt att våga prata om detta!! Kram!

 16. Sara

  Nääe tycker tvärtom om på första punkten 🙈, födandet (från första värk tills han var ute) var såå mycket värre än det och då fick jag ändå sys väldigt mycket och länge efteråt då de var tvugna att göra ett klipp. Men det kanske beror på att min förlossning tog 37 timmar och inte gick så snabbt som din.. Det är verkligen sjukt olika från person till person haha! Det var dock vidrigt att gå på toa och att försöka sitta rakt upp och ner i flera veckor efteråt, aj aj aj…

 17. Sara

  Nääe tycker tvärtom om på första punkten 🙈, födandet (från första värk tills han var ute) var såå mycket värre än det och då fick jag ändå sys väldigt mycket och länge efteråt då de var tvugna att göra ett klipp. Men det kanske beror på att min förlossning tog 37 timmar och inte gick så snabbt som din.. Det är verkligen sjukt olika från person till person haha!

 18. Elena

  Bra inlägg! Jag borde ha skrivit ner mer om hur jag själv upplevde allt. Har bara gått 8mån men det är mycket som jag inte minns nu. Det värsta för mig var lokalbedövningen aj aj aj minns att det gjorde sååå ont, fick ”bara” två stygn men allt var så känsligt efter förlossningen så då var det inte kul att de skulle röra där. För mig sved det som in i helvete när jag skulle kissa och första gången man skulle göra nummer två kändes så läskigt! Typ som att stygnen skulle lossna och att livmodern skulle ramla ut haha blev helt svettig.

 19. Louise

  Oj, klickade iväg för fort. Jag sprack vid min förlossning, ungefär 90 % runt om, och resterande 10% fick dom klippa upp. Förjävligt jobbigt och djupa bristningar så jag inte kunde sitta på flera månader och har fortfarande känningar ibland (födde för 2 år sedan) nu när jag är gravid igen. Tidigare problem kommer tillbaka liksom. Men att sy sådär mycket som jag fick, fy fasen! Jag valde att göra det vaken för jag hade haft en så lång förlossning och ville vara med vår dotter, trots att dom ville söva mig. Kanske borde tagit deras råd såhär i efterhand..

 20. Louise

  Jag minns att jag hade likadant, lukten från avslaget kom efter några veckor och jag tycker det luktade som..äckliga sopor som legat ute i solen för länge. Haha. Blev t o m förvånad över hur mycket det kunde lukta. Men jag tänkte inte så mycket på att något kunde vara fel, utan hade läst innan att det kunde lukta och om man fått en infektion så får man ju oftast feber och så också. Hade det fortsatt hade jag kanske reagerat men det la sig efter ett tag.

 21. Maria

  Så viktigt inlägg! Något jag själv inte hade den blekaste om var att jag, efter att ha krystat ut en unge, skulle krysta ut moderkakan – tyckte den smärtan var värre, kanske för att jag trodde det skulle vara över :/

 22. andreanorrman

  Hej Linda, hur kan det vara “helt fel” när varken jag eller någon av de andra kvinnorna (som för övrigt var VÄLDIGT många) som hade väldigt illaluktande avslag haft problem?
  Självklart ska det tas på allvar, det är därför jag skriver om det eftersom ingen annan gör det. Men ingen har någonsin nämnt för mig att det kan lukta illa UTAN att det är en infektion. DET borde de informera om på förlossningen.

 23. Linda

  De där är faktiskt helt fel! Om ditt avslag luktar så pass illa att man inte kan ha folk hemma, apa och allt du skrev. Då ska det kollas upp! Nu verkar de gått bra för dig ändå. Men det är fel att skriva ut att det är normalt att avslaget ska lukta så pass illa. Det är helt och hållet osanning och bör tas på allvar då detta kan va ett tecken på infektion. Jobbar på en förlossnings avdelning så vet vad jag pratar om.

 24. Zandrah

  Jaha, man han inte hoppa ner en rad… För att fortsätta; för mig har det varit att sys som har varit det värsta. Att det är någon som gräver runt i ens nyförlösta underliv när man helst bara vill knipa ihop benen och aldrig mer sära på dem igen. Det plus tiden efter förlossningen då man ska läka ihop (vilket det känns som jag aldrig ens riktigt gjort nu efter min fjärde förlossning…). Jag har kännt mig helt förstörd i snippan, som att jag aldrig ska bli som jag var innan, att sexlivet aldrig kommer att bli detsamma. Och eftersom detta är något som inte pratas om så har jag kännt mig väldigt ensam i detta, som att jag är annorlunda. Tack för att du delar med dig! Hoppas att fler tar efter! Kram

 25. Zandrah

  Åh vad bra att du vågar skriva om sånt som vi helst inte pratar om. Jag förstår inte varför det ska vara så “skämmigt”.

 26. Helena

  Angående avslaget så födde jag barn i värmeböljan förra maj och det började lukta illa och jag blev precis som dig orolig. Men! Så fort jag struntade i Always och Libresse plastiga bindor och lade gamla linneservetter i trosorna så slutade det nästan helt att lukta. Kändes så mycket fräschare också, inte varmt, fuktigt och kliigt som med bindor. Linneservetterna kokade jag i tvöttmaskinens 90-program och använder nu som underlägg när jag byter blöja på min bebis.

 27. Mathilda

  Tack för att du är bäst och berättar!! Står i startgropen att skaffa barn med min man men har förlossningsskräck och paniken över allas finas historier överallt om hur bra och skönt allt här kring förlossning, jag vet ju att dom förfinar det, gör de värre! Tack tack tack andrea! All kärlek till dig!❤❤

 28. Yvette

  vilken bra samanfattning av saker jag med känt. En sak till på listan. När man ammar när mjölken rinner till i brösten! herrejussus så ont det gör! (detta mer påtagligt med andra barnet). i början var jag tvungen att andas mig igenom det.

 29. Elin

  Så otroligt bra sammanfattat. Detta är exakt vad jag också skulle vilja vetat innan min första förlossning. Efterarbetet för mig var väldigt jobbigt och väldigt smärtsamt då min moderkaka inte lossnade och jag brast en hel del. Så det är min största rädsla inför framtida förlossning/förlossningar. Men kroppen är ju så häftigt som läker så bra efter en förlossning.

 30. Mika

  Fint att du delar. Hade jag skrivit ett likadant inlägg hade jag skrivt exakt samma saker! min första förlossning minns jag inte alls det där med att dom tryckte på magen, fick en shock efter andra förlossningen när dom kom en gång i kvarten i flera timmar och FÖRSTÖRDE min mage, fyfan alltså.

 31. Linda

  Superbra inlägg 😊 Kommer aldrig glömma eftervärkarna jag hade, dom var verkligen värre än förlossningen. Många skriver att det blir värre efter varje förlossning

 32. Elsa

  bra inlägg!! uppskattar sånt som genomgår min första gravididitet just nu. Skulle uppskatta ett inlägg om olika tips om första tiden, känslor, vad som behövs tänkas, vad behöver man köpa osv

 33. janielindahl

  Så fint att du delar med dig och informerar 💖 Vissa bitar inom graviditet/förlossningsvård kan det definitivt informeras bättre om ut till allmänheten! Kram på dig fina du 🌸

Annons