Det är tufft… – Andrea Norrman
andreanorrman

Andrea Norrman

Annons

Det är tufft…

Ni undrar ju såklart om Belle somnade igår så vi fick till de bilderna vi ville. Icke! Vi tog dock lite andra mysiga bilder i stället. Så är det när man har en Baby boss. Hon bestämmer! Lovar att visa er bilderna så fort jag fått dom.

Inatt ville Belle vara vaken mellan 03-05.30, spännande eftersom ingenting kul händer vid den tiden på dygnet hemma hos oss. Men hon lär sig väl snart 😉
Allvarligt nu då. VARFÖR förskönar alla spädbarnstiden? (Självklart har vissa tur med glada bebisar, men LÅNGT IFRÅN alla). Det är helt fantastiskt att vi äntligen har henne hos oss, men vi är helt trasiga. Inga sov/matrutiner för fem öre och en bebis som bestämmer sig för att bara vara allmänt missnöjd i flera timmar. Helst på natten. Det är verkligen långt ifrån en dans på rosor!
Jag lade upp en instastory om just det, och det var såååå många som svarade och skickade pepp att -Det blir bättre! Att första tiden är jättesvår och tuff för alla, och så är det verkligen, i alla fall för oss, och jag tänker inte försköna det minsta lilla. För jag hade ingen aning om att det var såhär.
Samtidigt som jag självklart aldrig hade önskat någonting annat och försöker njuta och tänka att detta är en tid som vi kanske kommer sakna sen. Typ att hon vill ligga och sova och mysa PÅ oss, för så kommer det ju inte vara för alltid.

Till alla föräldrar där ute, fan vad bra vi är! Kämpa!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
andreanorrman

Kommentera

 1. Helena

  Fast spädbarnstiden är ju också olika för alla. vi hade världens bästa tid och behövde inte på något sätt alls “försköna’ den tiden. Så precis som allt annat så är det olika. Vi upplevde den tiden som en utav dom bästa tiderna. Men då had vi väldigt tur med en liten tjej som sov HELA nätterna frånd dag 1. vilket är väldigt ovanligt men för oss va det så, så att “alla förskönar” spädbarnstiden som du skriver är ju lite orättvist mot oss som faktiskt upplevde/upplever det som det. .. och det här med amninge, jäklar vad bra av dig att ta tag i det och ge ersättning om det är det som känns bäst. Grym är du

 2. Matilda

  Din kommentar var hemsk och förtjänades att hängas ut.
  Bebisar är inte “bestämda”. De är som sagt helt styrda av sina behov och om du som förälder ignorerar ditt barns behov ska du inte ha barn. Du kan aldrig skämma bort ditt barn med för mycket kärlek och trygghet! Blev riktigt upprörd av ditt sätt att se på barn.

 3. Emma

  Jag tror inte det handlar om att försköna någonting. Det enda jag fick höra genom hela graviditeten var hur jobbigt det är att ha barn. Föräldrar som inte fick sova, äta, gå på toa och duscha. Jag lyssnade på dem och var såklart beredd på noll på sömnkontot. Sedan kom vår älskade son som sov igenom nätterna med uppehåll för mat och sedan blev det mindre och mindre uppehåll och nu sover han 12 timmar i sträck varje natt sedan flera veckor tillbaka. Han är idag 3 månader.
  Självklart är det tufft oxkså men jag är faktiskt ledsen att jag lyssnade på alla andras bitterhet under graviditeten för hade jag inte gjort det hade jag helt klart njutit mer av graviditeten. Mrn jag vill ockdå säga att fyfan vad tufft det är ibland. Amningen funkade inte alls gör mig och magont har vi haft mycket på dagarna så det är såklart inte bara bra. Men vissa har lite mer tur och jag antar att vi är en av dem och det är jag tacksam för

 4. Mikaela

  Det var också något som vi reagerade på, att alla sa hur mysigt det var, hur allt var bara guld o gröna skogar när under den första tiden. Men jag kämpade med amningen i 5 månader innan jag faktiskt vågade ge upp. Innan jag inte kände att jag var världens sämsta mamma som inte ammade mitt barn. Men det fanns nån enstaka, som väntade sitt andra eller tredje barn som sa ibland ngt om att de e tufft. Men de va väldigt lite. Har alltid fått höra hur mysigt de är att vara gravid. Att det är så enkelt att vara gravid. Samma med att bli förälder, allra helst för första gången. Men det är okej att man inte kan allt, att man gör saker på sitt vis o inte som resten av världen vill. Efter man kommit in i de. Lärt känna denna lilla krabat, så är de lite tuffare. Men det blir bättre. Sitter här nu med en 2,4åring och väntar vårt andra. Så de blir bättre. ☺️

 5. Matilda

  Inte låta henne få som hon vill? Skojar du eller? Bebisar styrs helt och fullt av sina behov och instinkter, och de är VÅR uppgift som förälder att se till så bebisen får det!!! Vill bebisen bli buren ska den bli buren. Vill den ha mat ska den få mat. Du kan inte “lära” en bebis att sluta lyssna på sina behov och instinkter.
  Det du skriver är helt absurt och jag hoppas verkligen att du själv börjar behandla dina barn bättre än såhär!

  Heja dig Andrea! Du är grym som lyssnar på din bebis och ger henne det hon behöver! ❤

 6. Frida

  När du har tid/ork/lust kan du inte uppdatera om hur du mår i kroppen efter förlossningen? 😊 Hur har den återhämtat sig, hur länge hade du ont efter, fick du några skador och önskar du att du förberett dig mer/mindre?

 7. Maria

  Hej!
  Jag har två barn och älskar dom såklart mest av allt! Men jag är ingen spädbarns mamma, första året tycker jag är fruktansvärt med allt vad det innebär! Rutiner är för mig det bästa som finns och underlättar för oss, sen att amma är jätte mysigt men väldigt jobbigt! Lyssna inte på vad andra säger hela tiden utan gör vad du känner är bäst för eran familj

 8. Tessie

  De första två veckorna var hemska! Alla pratade om bebismys och hur underbart det är med en nyfödd. Och det är det stundtals, men det är också fruktansvärt omvälvande, skrämmande och kämpigt. Jag frågade mig själv flera gånger hur jag skulle orka. Och som jag grät (hormoner…)! Men så faller rutinerna på plats, du hittar din roll som mamma och plötsligt kommer ni ha en ny vardag med en ny familjemedlem! Allt kommer bli bra ❤️

 9. Dejana

  Hej andrea å grattis till din söta lilla tjej.
  Ett tips bara som kommer gynna både dig å linus i framtiden om ni börjar redan nu innan det blir försent är att inte låta henne få som hon vill för barn är så envisa, bestämda och starka. När hon är missnöjd, lägg henne i vagnen och kör runt den i hemmet istället för att bära på henne för det försvårar allt för er. Så t.ex när hon vaknar på natten då kmr hon så småning om vara missnöjd tills ni bär upp henne och vaggar henne. Alla bebisar är så, det är helt naturligt att dom är bestämda men det gör det jobbigt för föräldrarna spec när det påverkar ens sömn och mat tider m.m.
  Försök er på det om ni har lust, menar absolut inget illa säger bara detta av ren erfarenhet. Förstår bebis goset och hur kul det är men det kommer som en käftsmäll sen när bebisarna vägrar ligga ner för att man vänjer dom i famnen..
  kram å lycka till

 10. Marina

  Det blir bättre när allt lagt sig. Jag är en av dom som faktiskt älskar spädistiden och tycker att det blir ”värre” (mer intensivt) ju äldre de blir. Fick väcka vår lilla för mat de första 4 veckorna. Nu är hon 2 mån och sover sig igenom större delar av dygnet fortfarande. Extremt nöjd med livet. Jg fick snarare en chock av förlossningen, varför har ingen sagt hur jobbigt tiden efter en förlossning är?! Ont precis överallt osv osv…. alla upplever allt olika. Kämpa på!

 11. Marika

  Nej! Första 1-2 månader är faktiskt hemsk:( eller aa nätterna!! Det ör alltid nätterna de börjar❤ i alla fall för mina två små liv! Men ja vi mammor är grymma❤ ett tips jag kan ge! Vill sambo eller din fina mamma ta en liten promenad med Belle, tacka JA! Passa på att sova, super svårt i början för man känner sig tom, dum och kommer ej till ro! Men sen gör man det❤ kan lova dig att man orkar nätterna bättre! Nu sover belle på dagarns va? Sover du då?❤ kram på dig

 12. Julia

  Hej Andrea,

  Jag brukar aldrig kommentera på bloggar men var tvungen att göra det nu för att ge lite pepp. Jag är 28 år och har en son på 4 månader och känner igen mig SÅ mycket i det du skriver. Innan min son kom hade jag sådana förväntningar på hur allt skulle bli: mys hemma, långa promenader, fika med andra mammalediga, osv. Det blev helt tvärt om för oss – vår son hade kolik de första två månaderna och skrek i princip dygnet runt, förutom när han sov, som han bara gjorde i bärsjalen på mig, så jag fick inget gjort om dagarna. Han hatade också att ligga i vagn så jag kom knappt utanför dörren, med mera med mera. Jag trodde på allvar att jag skulle gå under, och fattade inte hur ingen någonsin berättat hur jobbigt det kunde vara. Man pratar för lite om första tiden med barn tycker jag!

  MEN, det blir bättre. Jag själv lyssnade inte på det när andra sa det till mig, för man har ju det jobbigt NU. Men nu när jag ser tillbaka på de första två månaderna så har vi det ljusår bättre nu. Han sover i vagnen, har inte ont i magen längre, och är i allmänhet en glad och mysig bebis.

  Så all pepp till er, Belle kunde inte fått några bättre föräldrar än er och ni gör ett superdunderbra jobb med henne! 😃

 13. Jenny

  Åh. Minns den där tiden! Min lilla skrek konstant mellan 00-07 på nätterna, vi höll på bli knäppa. Dom 4 första månaderna var extremt tuffa!
  Var inte heller beredd, ingen hade förvarnat alls.

  Idag är min lilla 9 1/2 månad. Vi är inne på en tuff period, fast på annan nivå då. En dag som just denna så saknar jag när hon var minimini, då man bara kunde lägga henne på bröstet, ligga på soffan hela dagen och låta henne sova på en.

  Och som alla säger. Det blir bättre! Snart kryper hon och river hela hemmet

 14. Emmy

  Håller helt med! Jag har själv en 2 månaders och har hitills haft turen att hon sover från 22:00-04:00 utan att vakna. Så förskönar gör ju långt ifrån allihopa, vissa har bara haft ” turen ” att få lättare bebisar! Alla barn är ju olika!

 15. Martina

  Håller med ovanstående, väldigt olika. Vi hade tufft de två-tre första veckorna eftersom man ska komma in i rutiner, lite magont o så. Men efter det sov vår lilla hela nätter, åt en gång bara. Visserligen har vi gett flaska från dag 1 vilket gjort att vi vetat att hon fått i sig ordentligt med mat.

 16. Malin

  Fortsättning…Tycker det är bra att man pratar om det o sätter ord på sina känslor för spädbarnstiden är inte en dans på rosor för alla men som sagt det blir bättre snart jag lovar! Har du skaffat appen “wonder weeks” där man kan se o följa bebisens olika faser, super bra! Skickar styrkekramar till er, kämpa på o passa på att vila när hon sover! Stor kram från mig

 17. Malin

  Åh känner igen mig såå! Med första barnet kände jag exakt så! Man kan inte föreställa sig hur det är att bli förälder hur mkt man än försöker. Livet blir ett helt annat från en dag till en annan. När jag va gravid sa folk “passa på o vila nu för det blir inte så mkt sen” ja ja tänkte jag det blir nog bra… tjena! Vila o sova va ett minne blott.. Men jag lovar det blir bättre!! Vårt första barn är nu snart 9 o nu har vi en 4 åring o en liten skrutt på 7 veckor oxå. Nr 2 va lättare än 1:an o nr 3 är lätt som en plätt

 18. Lisa

  Första tiden tyckte jag också var rätt tuff. Grät redan när kvällen började närma sig eftersom jag visste att jag inte skulle få sova. Fick ställa klockan varannan timme för bvc sa att jag behövde intevsivamma så lillskrutt skulle gå upp i vikt. Otroligt stressande att försöka mata ett barn som inte var intresserad. Hon bajsade hur mycket som helst vilket gjorde att hon tillslut fick små sår i rumpan. Kände mig som världens sämsta mamma och undrade vad vi givit oss in på. Men set blir bättre, även om det inte hjälper nu.

  Och sen tror jag inte många förskönar utan man glömmer faktiskt

 19. Hanna

  Jag tycker oxå de förskönas! Både spädbarnstiden och amning!
  Jag har en flicka på 8 månader och när jag ser tillbaka på de första månaderna så känner jag bara ”nej, de var inte kul!!” Självklart ÄLSKAR jag henne gränslöst och gjorde även då! Men de var så svårt!!! Hon har varit ganska nöjd från start, sovit bra osv men ändå.. Just som du säger vi kände inte varandra. Och de var svårt på något vis att komma in i rollen som mamma, svårt att förklara men helt plötsligt står man där som mamma, med ett litet liv som man av hela sitt hjärta vill ska vara nöjd och trygg! Så är de inte så dygnets alla 24 timmar och man blir förtvivlad och vilsen för man vet inte vad som är fel och vad man ska göra.
  Men de blir bättre, de blir verkligen det!!
  Och amningen. Det var aldrig någon som sa till mig att bröstvårtorna skulle ramla av? Av smärta? Att jag med mina stora bröst knappt kunde hitta en ställning som gick att amma i var inte heller kul. De bästa för oss var att liggamma men de går ju inte jämt.
  Nu tog min mjölk slut efter 6 veckor och från de att hon var två veckor fick vi komplettera med ersättning.. för mig var amning verkligen inte bara mysigt! Amning är inte för alla!
  Sa till min sambo tidigt att om någon frågar mig, om erfarenhet och tips så ska jag svara ärligt på allt!!

  Det är verkligen inte lätt att bli mamma, och de kommer nog alltid va svårt! Men de blir bättre och roligare! För samtidigt som de är svårt är de fantastiskt ❤️

  Hon är helt underbar eran Belle! Älskar namnet, de stog mellan det och Majken för oss, de blev en liten Majken ☺️

 20. Fanny

  Jag håller med Emma. Alla förskönar inte, det är väl bara olika. Vi hade också tur med vår lilla tjej som sov långa nätter från början. Sen vid 4 månader vaknade hon mitt i allt 4 gånger per natt (kanske tillväxtperiod? Ingen aning, ja e först time mom) men nu vid 5 o en halv månad sover hon hela nätter utan mat. Så det är nog bara olika och jag tror det är lika underbart hur det än är för man är ju så förälskad i sin bebis för det. Kämpa på!

 21. Emma

  Alla förskönar nog inte spädbarnstiden. Vissa har det orättvist nog bara lättare. Vi tex hade en väldigt lätt spädbarnsperiod med en bebis som vaknade enbart 2ggr per natt för att amma. Det har vi dock fått igen nu senare med en kille på snart 2år som börjat med uppvak mitt i natten och gärna gör morgon kring 05.00 och ibland ännu tidigare..! Det är nog olika för alla. Håll ut och ta hand om varandra! <3

 22. Emelie

  Ni är grymma! Första tiden är svår för man lär känna varandra, bebis och förälder, det kan också vara svårt att anpassa sig till den nya rollen som mamma eller pappa när allt känns mörkt dom stunderna de är kämpigt! Det är mycket man lär sig under tidens gång och Belle har fantastiska föräldrar som älskar henne över allt annat även om mamma fäller en tår för hopplösheten ibland! Glöm inte bort att ni gör ert absolut bästa varje minut under dagen och var inte allt för hårda mot er själva för även om de är en tung tid i början så blir de bättre och bättre, rutinerna kommer per automatik…helt plötsligt

Annons