SWEPI-STUDIEN – Andrea Norrman
andreanorrman

Andrea Norrman

Annons

SWEPI-STUDIEN

Här ligger jag och fyller i mitt godkännande för att delta i SWEPI-studien. Då undrar ju ni mycket nyfiket vad det är, visst?
Jo. När jag var hos BM sist så fick jag lite papper gällande en studie som genomförs just nu på olika sjukhus i Sverige. Det är en studie vars syfte är att undersöka vilken tid för igångsättning av förlossning som är bäst för både barn och mamma!
För att kunna delta i studien krävs det att du:

 • Är 18 år eller äldre
 • Väntar ett barn som ligger med huvudet nedåt
 • Genomgått datering av graviditeten med ultraljud
 • Har hela fosterhinnor
 • Inte tidigare har genomgått kejsarsnitt
 • Inte tidigare har opererat myom som utgör kontraindikation för vaginal förlossning
 • Har inte föreliggande moderkaka
 • Har inte insulin- eller tablettbehandlad diabetes
 • Inte tidigare har deltagit i studien

Vi checkar av alla kraven så fint och det som händer då är att vi går på ett UL i vecka 41+1 (2/1-18) där vi får ställa kompletterande frågor kring studien och där man kikar så att allt ser bra ut med bebis och allt som tillhör. Ser allt bra ut och vi gett vårt godkännande så kommer vi där och då lottas in till 1 av 2 grupper (Grupp A eller Grupp B). Grupp A innebär att man blir igångsatt i vecka 41+1-2 vilket i så fall skulle innebära att vi sätts igång samma dag som vi är inne på UL. Grupp B innebär att man blir igångsatt i vecka 42+1. Detta om förlossningen inte startar spontant innan dess, så klart!

Just nu så kan man inte se någonting negativt med studien, men sen är det ju alltid en studie och det ska man ju så klart ha i åtanke. Men vi kommer att tacka ja för att delta. Jag hoppas ju att om vi nu går över tiden tills UL + lottning av grupp, att vi hamnar i grupp A så att vi blir igångsatta samma dag. Jag vet ju att jag har otur gällande lottningar, alltid haft och kommer förmodligen alltid att ha, så troligen så blir det säkert grupp B. Men det kommer vara tungt, det känner jag redan nu. Tänk er. Vi kommer ha med oss BB-väskan i bilen och ha gjort oss lite mentalt redo för att sättas igång just för att vara förberedda på att det faktiskt kan ske där och då. Tänk då om vi hamnar i grupp B. Förstå besvikelsen! Jag vill ställa in mig på att hamna i grupp B, samtidigt som jag ändå vill förbereda mig om det faktiskt skulle vara så att jag hamnar i grupp A. I alla fall, väldigt spännande och vem vet, vi kanske inte ens går på ultraljudet, det kanske sätter igång innan dess.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
andreanorrman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Trine

  I Norge har man regler for dette og man skal ikke gå over 14 dager etter termin. Så jeg som hadde termin 24.12 kan forvente å bli satt igang etter 11 dager om det ikke skjer naturlig. Jeg vil heller ha babyen trygt ut til meg enn at alt skal gå naturlig. Har gått igjennom en naturlig fødsel, men må jeg settes igang så må jeg det. Vi er alle like bra uansett hvordan babyen kommer! Masse lykke til ❤️

 2. Johanna

  Hej Andrea! Jag har fött två barn och har en tredje i magen. Ena kom ”naturligt” i v 42+3 (43). Han och jag mådde sådär av den överburenheten. Andra blev jag igångsatt med och det var en kanonupplevelse från början till slut (gjorde definitivt inte ondare). Ville bara säga det om det skulle bli så för dig. Skulle lätt vara med i studien nu om jag fick möjlighet. Pepp pepp och grattis till bäbisen!

 3. andreanorrman

  Jag kan aldrig veta vad som funkar bäst för mig i förhand men oavsett hur man föder så är det lika bra. Beräknat kejsarnitt. Spontan vattenavgång. Igångsättning. Alla förtjänar att bli respekterade och peppade utan ifrågasättning!! Som du säger kan det säkert göra ondare men det finns också otroligt många fördelar. Så jag lämnar den diskussionen åt proffsen! 😊 Tusen tack!

 4. Nataliew

  För mig var vattenavgången och att det kom igång av sig själv väldigt väldigt härligt. Jag är så lycklig att jag var med om det och inte blev igångsatt (jag gick över tiden 2 veckor). Bara den här adrenalinkicken när det plötsligt händer och att få börja arbeta hemma redan.

  Det låter ju lite konstigt att man får ett bestämt datum för igångsättning eftersom kroppen och din tapp behöver vara mogen för det. Hur blir det om man inte är det? Det kan göra mycket ondare alltihop om man blir igångsatt dessutom :O

  Nä jag är verkligen för att det startar naturligt för kroppens skull men hoppas ni har tur och får som ni vill 😊 lycka till!

Annons