Svårt att hålla tätt

Jag har tyckt att det mesta med min graviditet än så länge har varit mysigt och bra och det är det de flesta lyfter. Att allt är så fint, harmoniskt och härligt. Och så är det säkert för vissa, men långt ifrån alla. Så jag tänker dela med mig av det lite mindre charmiga saker som jag upplever under graviditeten som jag aldrig blivit upplyst om.
Typ en sak som jag har upptäckt senaste veckorna. Det är svårt att hålla tätt när jag nyser. Jag tänkte först att det måste vara någonting med mig bara. Sen googlade jag lite, hittade massor trådar om diskussioner om detta.

Ni som känner mig, vet att jag nyser otroligt mycket, vi snackar 3-4 nysningar per gång och 5-6 gånger per dag. Jag måste vid dessa tillfällen fokusera eller korsa benen för att hålla tätt ordentligt. MEN det gäller bara den sista nysen. Jag har inte forskat tillräckligt mycket för att veta vad detta beror på, vet ni så kan ni ju få berätta det för mig. Antar att det har med att göra att lillan är så pass ”stor” nu och att hon ligger nära min urinblåsa, så när jag nyser trycks hon inåt/neråt och trycker på blåsan. Det är en inte så kul grej med att vara gravid som jag aldrig fick höra om innan.

PicMonkey Collage

6 Kommentarer

 1. Anna säger:

  Dags att börja göra knipövningar då kanske:)

  1. andreanorrman säger:

   Det gör jag och har gjort i flera år..! 🙂

 2. Felicia säger:

  Jag är gravid i vecka 24 och där(i appen) står det om att man kan börja läcka på grund av att bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut. Kan vara det! 🙂
  Kram!

  1. andreanorrman säger:

   Vad roligt, grattis!
   Mycket möjligt! Tack för reflektionen, uppskattar all info jag kan få! Kram!

 3. Tove säger:

  Jag känner igen mig i det du skriver. Jag läcker också när jag exempelvis nyser, hostar eller om jag skulle va påväg att kräkas och står på knä så läcker det också

 4. Kristin säger:

  Jag kan flika in med mina kunskaper, jag läser biomedicin och nu innan sommaren läste vi om graviditetsfysiologin. När man är gravid går nivåerna av progesteron upp väldigt mycket, ett hormon som gör att alla muskler i kroppen slappnar av mer, detta främst för att musklerna i livmodern inte ska ”krossa” fostret. Eftersom progesteron verkar i hela kroppen så påverkas även de muskler som finns runt urinblåsan. Detta gör att gravida kvinnor har det svårare att hålla tätt än icke-gravida 🙂
  Gravida kvinnor få även högre nivåer av relaxin, ett annat hormon som också verkar avslappnade, vilket kan orsaka foglossning hos vissa då de får för höga nivåer av detta hormon.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.